onsdag 8 februari 2017

Tre starka kvinnor


Tre starka kvinnor (2009) av Marie Ndiaye är tre berättelser om tre kvinnor som inte hänger ihop,(även om det finns en liten koppling mellan den första och tredje kvinnan). 

Ur baksidetexten:
" I en rörelse mellan Senegal och Frankrike, i gränslandet mellan en imignär och verklig värld befinner sig tre unika och säregna kvinnor. Alla kämpar de för att behålla den stolthet och värdighet som livet tycks ta ifrån dem"

I den första berättelsen handlar det om advokaten Norah som åkt ifrån sin familj i Paris till Dakar för att hennes far har kallat henne till sig. Hon har inte sett fadern på många år, och mer eller mindre förträngt honom men inser att han ändå är en del av hennes liv. Återseendet känns tragiskt för henne och den historia som hon får reda på och som fadern vill att hon ska veta och hjälpa honom med gör berättelsen än mer tragisk. 

I den andra berättelsen får vi möta Fanta, genom hennes man Rudys tankar. Det är verkligen mycket tankar även om det bara är några timmar som jag som läsare får följa dem. Rudy är förvirrad och dagen börjar med att han grälar med Fanta, han känner sig misslyckad på många sätt. Han älskar Fanta och är rädd att mista henne. Denna del utspelar sig i Frankrike även om både han och Fanta levt stor del av sina liv i Senegal. 

I den tredje berättelsen är det en ung kvinna som blir änka och därför tvingas iväg av mannens familj. De har ordnat en smugglare som ska ta henne till Europa, hon har även fått en del pengar. En mycket stark, tragisk och grym berättelse.

Detta är Marie Ndiayes stora internationella genombrott, och jag tycker hon skriver vackert, hon får fram mycket i varje berättelse och även om det kan vara mycket långa meningar så känns Tre starka kvinnor relativt lättläst.  
Efter varje berättelse finns en "kontrapunkt" men som läsare får jag ändå inte alla svar på de tankar och frågor jag får under läsningens gång.
Berättelserna utspelar sig verkligen som det står i baksidetexten: i gränslandet mellan en imignär och verklig värld. Det är en annorlunda bok och absolut en bok jag kommer komma ihåg.  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar