söndag 19 februari 2017

Lex Domini


Lex Domini (2016) av Staffan Gullsby är en fristående fortsättning på Lex Duplex.  

Från bokens baksida:
"Lex Duplex rör sig i en frikyrkomiljö med betydligt övernaturliga anspråk och berör hur tankar, åsikter och beteenden kan påverkas i sådana sammanhang.
Och inte minst vad som kan ske när den religiösa tolkningen övertrumfar den vetenskapliga ståndpukten kring din hälsa."

Det har gått ett halvår sedan händelserna i Lex Duplex. Kirurgen Sebastian Ekberg väntar på rättegången som snart ska vara efter de händelser som var under sommaren. Han tycker det är besvärande att ha blivit ett känd person och att många har åsikter om honom och vad han har gjort. Detta gäller Marie, de har nu blivit ett par och de stöttar varandra.
En kvinna avbryter sin cancerbehandling för att hon  blivit friskförklarad av en helandepastor. En annan kvinna söker upp honom då hon vill få klarhet i sin makes och sin väninnas död. Det ena leder till det andra och Sebastian inser att det hänger ihop och att han blir privatspanare igen, om en motvilligt.
Handlingen utspelar sig denna gång på olika platser, men det är i en frikyrka i Gävle som det mesta sker. Det är samma driv i Lex Domino som det är i Lex Duplex och man bläddrar på för att få veta hur det ska sluta. Det är en del karaktärer att hålla ordning på även denna gång, journalister, politiker, och frikyrkomedlemmar, men det funkar och några är ju bekanta för mig från läsningen av Lex Duplex. Jag är bara något tveksam till att en del känns något överdrivet i Staffans handlingar, men som jag skrev om Lex Duplex, det är ju fiction. och Staffan får absolut fram dilemmat om att religiös övertro och misstro på vetenskapen kan leda till farliga saker. 

Tack till Staffan Gullsby för recensionsboken. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar