Om boken: "Pippi Långstrumps danska skapare En biografi om konstnären, radikalen och modernisten Ingrid Vang Nyman. Alla känner Pippi Långstrump. Och alla vet att det är Astrid Lindgren som skrivit böckerna. Men vem tecknade bilden av världens starkaste flicka? Få känner till att illustratören kom från Danmark och att det var hon som på 1940-talet lyckades bryta Elsa Beskow-idealet i den svenska barnlitteraturen.Att det var hon som på allvar förde in modernismen i barnkammaren genom teckningarna till Pippi Långstrump men också genom den läsebok som under ett par årtionden var den mest använda i svenska skolor. Det här är boken om Ingrid Vang Nyman (1916-1959)."
Jag föddes 1959 det år som Ingrid Vang Nyman dog, men jag fick ändå både genom Astrid Lindgrens böcker, och särskilt genom min första läsebok i skolan, Nu ska vi läsa, uppleva Ingrid Vang Nymans teckningar. Det är verklig nostalgi för mig att bläddra i den. Att lära sig läsa är ju stort, och vem kommer inte ihåg sin tid i första klass med nostalgi?
Det var intressant att läsa om Ingrid Vang Nyman, men ibland kan biografier vara lite sega när de är noggrant skrivna, och det här en rejäl biografi där Lena Törnqvist grävt på djupet. Det är ju alltid en fråga om hur djupt man själv vill lära känna den person som biografin handlar om. Det som intresserade mig mest var naturligtvis den delen om när hon skapade Pippifiguren det var då hon slog igenom och ansågs ett tag vara Sveriges bästa barnboksillustratör.
I kapitelindelningen delas Ingrids liv upp i
Barndomen 1916-1937,
Åren med Arne 1938-1944 Arne var den man Ingrid var gift med och fick en son med.
Stockholm 1944-1953 och
Åter till Danmark 1954-1959
Ett kapitel är en analys med rubriken Vem var hon? och ja efter att läst boken har man fått en rätt bra uppfattning om henne, Ingrid Vang Nyman var radikal både i sina teckningar och krav, hon levde ett rätt rotlöst liv, flyttade runt och var mycket sjuk både psykiskt och fysiskt. Hon valde att själv avsluta sitt liv endast 43 år gammal.
Det är en hel del brev med i boken som Lena Törnqvist kommenterar. Mycket foton och teckningar naturligtvis. I slutet finns ett digert register över Ingrids illustrationer i kronologisk ordning, och allra sist ett urval av Ingrids konst och illustrationer.
Om du blir nyfiken på Ingrid Vang Nyman och om du inte vill läsa hela biografin kan du läsa lite kortfattat om henne på mina bibliotek.se
fina teckningar som håller än
SvaraRaderaJavisst gör de det
Radera