söndag 12 februari 2017

Tjockskallarnas uppror


Tjockskallarnas uppror (2017) av Kalle Holmqvist är en barnbok för åldersgruppen 9-12 år.

"Året är 1659. Sverige har startat krig mot Danmark och nu behöver den svenska armén fler soldater. Men måste man verkligen lyda order? Bönderna i Uggledalen har inte alls någon lust att vara med i kriget. Dom börjar smida planer för att kunna slippa undan på något sätt. Tiden är knapp – arméns rekryterare är redan på väg …"

Det är en historia med mycket humor och utifrån teckningen på bokomslaget såg jag historien som en tecknad film, när jag läste :-). Bönderna i Uggledalen ses som tjockskalliga av de som bor grannsocknen Fårsta och även prästen i Uggledalen Herr Petrus håller helt med om det, för han får inte gehör för att man ska måla över målningarna i kyrkan så färgen blir stående, detta kan ha överseende med, men att han inte kan få någon att ställa upp för att bli soldat i kriget mot Danmark det var värre, det gällde ju att ställa upp för Gud och Fosterlandets ära! Herr Petrus önskar att han  inte blivit satt att vara präst i just Uggledalen där det bara bodde tjockskallar. Varken präst eller Landshövding lyckas övertala varför någon ifrån Uggledalen måste vara med i ett krig långt hemifrån, långt bort i Danmark där de pratar som de hade Gröt i munnen. De ansåg att de behövdes hemma i Uggledalen för att ta hand om sina marker och sina djur. Allt beskrivs som sagt var på ett mycket humoristiskt sätt och jag skrattar gott när jag läser. Man kan ju också inse att krig är inte särskilt roligt att vara med i, det får Bönderna i Fårsta  att se upp till Uggledalsbönderna när de som klarat sig kommer hem ifrån striderna. 
Jag vet ju inte hur den åldersgrupp som satts för Tjockskallarnas uppror uppfattar boken men jag tror helt klart att även yngre barn har minst lika roligt åt den som    
9-12- åringar har. 
Det finns ett efterord i boken där författaren bland annat skriver att händelserna är påhittade, men att kyrkmålningarna som beskrivs finns i Täby Kyrka, sångtexter som nämns är från 1600-talet,och att vissa ord som används är hämtade från rättegångsprotokoll från samma tid.

Tack till Murbruk förlag för rescensionsexemplar. 

4 kommentarer: