söndag 7 juli 2019

Avhopparen

Avhopparen - Mina 20 år i Scientologin (2012 på svenska) av Robert Dam är en självbiografi men samtidigt en berättelse om Scientologirörelsen och dess historia. Boken är översatt från danska. Att läsa den här boken var intressant då jag knappt visste något om den här rörelsen mer än att det är en sekt av något slag, och att en del kända personer är eller har varit med i den här rörelsen. Jag kommer också ihåg att jag på 80-talet blev utsatt för deras värvare som stod på gator o torg och ville att man skulle fylla i ett formulär. Det var just på det sättet som Robert Dam kom med i denna världsomfattande rörelse. Scientologerna är stora i Köpenhamn. Han lägger mycket pengar på att komma högre upp på scientologernas utvecklingsstege som kallas bron, det är pengar han inte har men som han får jobba sig till inom rörelsen eller ta lån till. När han gick med var han student och levde på socialbidrag men han hade en dröm och ett mål att bli musiker och kunna försörja sig på det. Det framgår tyvärr inte i boken om han jobbar med det nu när han har lämnat Scientologirörelsen. 
Han hamnar efter rätt många år plötsligt i onåd hos ledningen och får då känna på de inte så angenäma sätt som ledningen vill lösa problemen på. Detta leder till att han börjar googla och ta del av vad som finns på nätet om rörelsen, det är helt förbjudet att göra sådan googling och bara där begår han ett brott mot rörelsen. Han förstår att han måste ta sig ur, men mister han sin fru och sina barn om han hoppar av?
I slutet av boken finns en rätt lång lista med med förklaringar av ord och begrepp inom scientologin. Den har man stor nytta av under läsningen. 
Robert Dams bok har blivit mycket uppmärksammad både i Danmark och internationellt.

3 kommentarer:

  1. Scientologirörelse är läskigt, sett bra dokumentär i svt.

    SvaraRadera
  2. Ja den är det.
    Kanske finns på svtplay.

    SvaraRadera
    Svar
    1. det här kan man titta på:
      https://www.svtplay.se/video/17165122/min-film-om-scientologi

      Radera