onsdag 12 december 2018

Minnet av vatten

Minnet av vatten (2017) av Emmi Itäranta är en dystopi, något årtal får man inte, men det är många generationer efter vår nutid. Det är en bok klassad för unga vuxna  Det är författarens debutroman och det är ingen dålig debut, det har blivit många priser och utmärkelser.

Från baksidetexten:
"Den globala uppvärmningen har förändrat världen. Krig utkämpas om vatten, och Kina har tagit över Europa. Också över Skandinaviska Unionen som ockuperas av den mäktiga staten Nya Quian."

Det handlar om Noria Kaitio en flicka som är sjutton år och vars far är temästare, en befattning som gått i arv i flera generationer och nu går Noria i lära för att efterträda honom. Bara temästaren vet var de dolda vattenkällorna finns. Detta är kunskaper och hemligheter som Noria ska föra vidare till nästa generation. Efter faderns död och moderns "försvinnande" börjar militären övervaka henne.
Det är en intressant skildring av en framtida värld, där man pratar om den "gamla eran" som alltså är vår tid. Noria och hennes vän går till en slags soptipp som de kallar plastgraven och letar upp gamla saker, de finner där något intressant som blir en del av handlingen.
För mig som helst vill ha lite mer verklighetsförankring :-) i det jag läser så kunde jag inte hjälpa att jag ändå blev nyfiken av baksidetexten. Jag fångades av handlingen som var fantasifull och spännande. Tyvärr gillade jag inte slutet riktigt, men det är kanske bra att det inte är helt förutsägbart. Det går att lägga in en hel del funderingar och analyser av berättelsen, på vårt sätt att leva nu, och vad klimatförändringarna kan leda till i framtiden. Att det blir krig om vattnet och att det leder till ett övervakningssamhälle och restrektioner är ju inte helt otänkbart. Och vad händer i ett samhälle där man straffas för att man använder mer av det som behövs för allt liv, och är det moraliskt rätt att hålla på den hemlighet man blivit anförtrodd i generationer när hemligheten kan hjälpa många sjuka att bli friska.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar