torsdag 2 november 2017

En mörderska bland oss

En mörderska bland oss (2013) av Hannah Kent är en roman baserad på en verklig händelse på Island 1829.Pigan Agnes Magnusdottir som har dömts till döden för sin medverkan i ett brutalt dubbelmord. I väntan på att domen ska verkställas skall hon bo på en avlägsen gård, hos en familj med två döttrar. De undviker först Agnes av rädsla och avsky för vad hon har gjort, men efter hand närmar sig modern och ena dottern henne och undrar om hon verkligen är en kallblodig mörderska. Agnes har valt en ung prästkandidat som sin själasörjare och hon börjar berätta för honom om sin roll i mordhändelsen. Det är genom dessa samtal som man som läsare får veta vad som hänt på gården där morden skett.  
Handlingen utspelar sig på ett kallt och kargt Island, långt ifrån civilisationen. 
Jag tyckte om denna roman på många sätt, även om det är en fiktiv berättelse om vad som hänt så har Agnes funnits och hon blev den sista som avrättades på Island. Hannah Kent lyckas på ett fint språk skildra miljön och människorna på denna karga ö för nästan 190 år sedan. Island var inget självständigt land utan tillhörde Danmark då och blev självständigt 1904 med unionsupplösningen. 
En mörderska bland oss är Hannah Kents debutroman och hon skriver i sitt efterord om sin efterforskning av fakta för att kunna skriva denna roman. De brev och handlingar som är med i romanen är äkta, så även namn på gårdar o platser och hon har lagt in många väl kända fakta kring Agnes liv och själva mordhändelsen från olika dokument i berättelsen.
Hannah Kents andra roman, Det goda folket, har nyss kommit ut och jag tror att den är minst lika intressant att läsa. Den har nominerats till 2017 års Walter Scott price, ett litteraturpris för historiska romaner.

1 kommentar: