söndag 22 oktober 2017

1968

1968 (2017) av Jan Guillou är den sjunde delen av hans serie om 1900-talet, Det stora århundradet. 1968 är ett mytomspunnet år med kårhusockupation och Vietnamdemonstrationer. Att Jan Guillou låter en hel bok i sin serie handla om ett enda år är ju därför inte någon tillfällighet då han själv vad med om dessa händelser.

Erik som är den karaktär man får följa, även här som i förra delen, har studerat till advokat (inte journalist som Guillou)och med toppbetyg så får han sin första anställning hos stjärnadvokaten Henning Sjöstrand,
(i verkligheten Henning Sjöström) Av honom får han ett uppdrag att åka till Tyskland för att vara med på rättegången mot Astra i samband med Neurosedynskandalen. Detta tragiska kapitel i vår historia känns ju nästan bortglömd idag och det var det intressant att läsa om. 
Guillou beskriver på ett bra sätt hur man som ung och vänsterradikal tänkte vid den här tiden och man förstår att en hel del är taget från hans egna tankar ock upplevelser. 
1968 var jag nio år och visst kommer jag ihåg en del exempelvis att det pratades om Vietnamkriget och att det demonstrerades, men jag var ju inte insatt i vad det handlade om, det är även möjligt att dessa minnen härrör sig mer från början av 70-talet, för Vietnamkriget och protesterna emot det och hela vänstervågen pågick ju inte bara 1968. Guillou tar som vanligt i denna serie upp sporthändelser och 1968 var ju ett olympiskt år och Erik satt och tittade på OS-sändningarna i en nyinköpt färg-tv, den tidens nya teknik. 
Jan Guillou skriver som alltid i denna serie in en hel del fakta och i denna del tycker jag det är lite svårt o hänga med i alla olika vänsterfraktioner och vänstern var ju absolut inte en helt enighet det förstår man ju, en del höll mer på Mao och andra på Stalin osv. Det gemensamma var väl motståndet mot USA. 
Det handlar inte så mycket om familjen Lauritzen  men det finns ju med naturligtvis, bland annat åker Eric ut till Saltsjöbaden för att fira sin mormors födelsedag. Eric är också med när släkten firar jul hemma hos Onkel Sverre som nu är över 90 år.
Ur baksidetexten:" Den vänsterradikala vågen kommer än mer att splittra familjen Lauritzen mellan de yngre som anser att det är rätt att göra uppror och de äldre som vidhåller att äganderätten står över allt annat."
Det går inte att låta bli att läsa vidare i denna serie så jag ser fram emot nästa del och det bör ju handla om 70-talet. 

4 kommentarer: