söndag 30 juni 2024

Skuggornas tid

 

Skuggornas tid (2017) av Agneta Andersson Westerdahl är den 9:e delen i serien släkten.
Jag läser någon bok i den serien då och då.
Det kom ut elva delar, sen har det varit ett uppehåll i några år. En glädjande nyhet är nu att det kommer att komma ut en ny del i september. Varje del har hittills skrivits av olika kvinnliga författare men den  tolfte delen håller alltså på att skrivas, och det är Maria Gustavsdotter som skrev Helenas hämnd (den fjärde delen i serien) som nu har tagit sig an utmaningen och då är vi på 1500-talet. Titeln är Pärlstickarens hustru.
Jag tyckte Skuggornas tid var bra och spännande. Den börjar år 1350 och Pesten har drabbat människorna och befolkningen minskar. En del överlever men mister hela sin familj eller släkt. Elin, en högättad kvinna i Uppland, förlorar man och båda sina barn. Två av hennes trälar har också överlevt och hjälper henne att kunna sätta mat på bordet med jakt och odling. En dag kommer en föräldralös flicka till gården hon har överlevt i en grotta och trots sin låga ålder vet hon hur man jagar och fångar djur för att kunna överleva. Unni har svårt att anpassa sig till ett liv nära maktens boningar. Framtiden för de båda kvinnorna till Visby. Det starka bandet mellan dem blir deras räddning vid det fruktansvärda slaget utanför Visby Ringmur 1361.
Jag har inte läst något av Agneta Arnesson Westerdahl tidigare men fastnade mycket för hennes miljöbeskrivning om väder, blommor, träd och djur. Det är poetiskt skildrat. 
Här är ett tydligt exempel:
"Längs strandlinjen sökte sälgarnas grenar ut över sjön. 
De nyutslagna löven sköt som pilar mot vattnet, och när den svaga vinden svepte bladen med sig, nuddade de ytan för att genast resa sig igen och tappa sina silverdroppar i glittret. Om och om igen löstes månglansen upp i tusentals små speglingar som åter samlade sig till vila. Några fladdermöss saxade förbi och näktergalen sjung och lommen ropade."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar