måndag 24 februari 2020

Silvervägen

Silvervägen (2018) av Stina Jackson är en prisad spänningsroman/thriller.

Från baksidetexten:
"Sedan tre år tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån.Till den lilla orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma."

Det är Lelles sökande och Mejas tillvaro man får följa. 
Till en början vet jag som läsare inte hur det hela kommer att knytas ihop och egentligen är det inget märkligt med det, de bor i en och samma by. Stina Jackson har verkligen skildrat ett Norrland som är just så som man föreställer sig när man som jag aldrig varit så långt upp i vårt land. Det finns många övergivna platser som Lelle hamnar på under alla de sommarnätter han kör Silvervägen för att söka svaret på gåtan om hans älskade dotters försvinnande. Handlingen utspelar sig också på en gård där en familj lever på ett högst annorlunda sätt. Det är bland annat en familj som har en konspiratorisk syn på dagens samhälle och som löper linan ut genom att stänga in sig i sin egen  sektliknande bubbla. Man kan säga att Silvervägen har ett genomgående tema, det handlar om utsatta människor som inte litar på samhället. 
För mig var det en bladvändare så jag kan inte annat än att stämma in i hyllningskören, och då det är Stina Jacksons första bok blir jag verkligen imponerad. Blir nu riktigt intresserad av att läsa hennes andra bok Ödesmark som snart kommer att släppas. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar