onsdag 5 februari 2020

Den larmande hopens dal

Den larmande hopens dal (2008) av Erik Andersson är en humoristisk historia och på samma gång en historielektion och kanske även en geografilektion, särskilt  för oss som är västgötar, för det är det landskapet som skildras. 
Från baksidetexten:
"Ina Ljung har fått sitt första jobb som journalist på tidningen Varas Värn i Västergötland. Hon vet inte mycket om landskapet hon kommit till: inget om härader och bon och heller inget om böndernas misstro mot makten i Stockholm. Men Ina är inte rädd att ta itu med sitt nya yrke och hennes artiklar väcker snabbt stor uppmärksamhet. "
Ja, vet jag vad som är häraden och Bon frågar jag mig vid läsningens början. Jo häraden känner jag till, jag har haft rätt bra koll på i vilket härad jag bott, men bon? 
Wikipedias förklaring till Härad: 
"Härad är mindre folk- och landområden, vilkas huvudsyfte ursprungligen verkar ha varit av rättslig natur, nämligen upprätthållandet av allmän ordning och säkerhet."
Jag tror många känner till härad utifrån talesättet inte i det här häradet när man menar att det finns inte på nära håll. Eller i en mening där något finns i samma härad som... 
Läs mer här
Wikipedias förklaring till Bon: 
"Västergötlands bon åsyftar en tidigmedeltida indelning av landskapet Västergötland i olika bygder, grupperade omkring de kungsgårdar som tillhörde Uppsala öd. Indelningens ålder och ursprung är inte känd."

Det är många västgötska platser som nämns någon gång. Erik Andersson har verkligen gått över den västgötska kartan. Själv har jag flyttat runt en del i landskapet genom åren och självklart har jag åkt runt en hel del i mitt landskap så jag vet var de flesta orter ligger. Kanske just därför som jag gillade boken, hade det handlat om ett annat landskap tvivlar jag på att jag gjort det lika mycket. Den larmande hopens dal fick i alla fall lovord i recensioner när den kom ut ,och ja den är bitvis riktigt rolig så jag skrattar högt och för mig är igenkänningsfaktorn rätt stor när författaren går in på lokalnivå och beskriver företeelser som han gör med en stor portion humor, samtidigt som det är en rätt så udda berättelse. 




2 kommentarer: