måndag 11 december 2017

Ta vägen


Ta vägen , Weit uber das land, (2016) av Peter Stamm är en en kort roman.
Från baksidetexten:
"Semestern är slut. Familjen är tillbaka i Schweiz efter ett par fina veckor vid havet i Spanien. Kvällen är mild och dagen efter börjar ett nytt arbetsår. Skymningen börjar lägga sig när Astrid går in för att natta barnen. Thomas ser ut över tomten och lyfter sitt halvfulla glas men ångrar sig och ställer ner det igen. I stället reser han sig och går sin väg"

Man får sen följa Thomas väg bort och Astrids situation kvar hemma med barnen och vardagslivet. Thomas vandring går genom industriområden och ut i naturen till små byar. Hans väg beskrivs på rätt detaljrikt och när han kommit ut på landsbygden beskriver författaren den schweiziska naturen fint.
Astrid får en del problem då hon inte från början erkänner att Thomas verkligen är försvunnen på riktigt. Det leder till att hon till att början med svarar med lögner när folk frågar efter honom.
Som läsare ställer ja mig en hel del frågor, men läsningen ger egentligen inte så mycket svar. Jag har lite svårt för slutet, som är något överraskande.
Ta vägen är en lättläst roman men ändå en roman som ställer en av livets största frågor på sin spets. Vad är meningen med livet?2 kommentarer:

  1. Ja detta var min första bok jag läst av honom, men det kan nog bli fler.

    SvaraRadera