söndag 30 april 2017

Äkta amerikanska jeans


Äkta amerikanska jeans av Jan Guillou (2016) är sjätte boken i författarens projekt om 1900-talet - Det stora århundradet. I den här delen skriver Guillou i jagform, och jag förmodar att mycket av berättelsen är självbiografisk. Pojken som berättar om sitt liv är Eric, och hans morfar är Oscar, en av de tre bröderna som det började med i Brobyggarna. Tiden för handlingen är 1953-1959, även om författaren lagt in brev från 1968 där man förstår att det är då som historien i boken skrivits ned. 
Det som skildras genom Erics ögon är den nya ungdomskultur som föds på 50-talet där influenserna kommer från USA.Titeln anspelar på att det inte gick att köpa Jeans från USA i Sverige eftersom det fanns tullregler för att skydda den Svenska textilindustrin. Coca Cola var inte heller tillåtet att saluföra i Sverige i början av 50-talet. Det var spännande på gränsen till heligt att smaka denna dryck som Eric fick tag på i Norge då han var där för att gå på sin Morfars mors (Bestemors) begravning. Äkta amerikanska jeans av märket Lee kunde Eric införskaffa i en butik i Tyskland och det var i slutet av 50-talet.
Erics liv är långt ifrån det fina liv som han fostrats till, då det är mycket som förändrats för släkten Lauritzen. Erics skola är Vasa Real och det är mycket som jag som läsare förundras över, att det var en så hård diciplin som eleverna fick förhålla sig till. I skolans värld är det mycket som förändrats det är ett som är säkert. Eric är simmare och det upptar en stor del av hans liv, förutom det som hörde dåtidens ungdomskultur till, gå på bio, spela flipper och lyssna på rockmusik från USA. Även flickvänner hinner han med trots rätt hård disciplin på att simma varje dag för att komma så långt som möjligt inom sporten. Det är mycket om sport för övrigt med en mängd olika matcher och resultat, för mig var den delen ointressant, men det är väl naturligt när det är en kille i tonåren som är jagpersonen i handlingen.  Det var på 50-talet som uttrycket tonåring kom till, det är en direkt översättning från amerikanskans Teenager. innan dess var man antingen barn eller vuxen. 
Jag har bestämt mig för att läsa hela den här serien och jag tycker Guillou skriver på ett lättläst sätt. Nu har han skrivit om 60 år och då återstår det alltså 40 år. spännade och se hur många delar till det blir, bör ju vara fyra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar