torsdag 11 augusti 2016

Mitt år som nomad


Mitt år som nomad - Vägen till ett friare liv av Emil Sergel (2015) är en lättläst bok med många sidor med underbara foton. Jag blev nyfiken på Mitt år som nomad när jag såg den på biblioteket. Emil Sergel beskriver hur han kunde leva ett år utan att ha en fast bostad eller en fast inkomst, samtidigt som han besökte platser där han kunde utöva sina största intressen som bland annat är surfing och skidåkning.
Efter att blivit magsjuk under en bergsbestigning och samtidigt fått slut med sin sambo tar Emil ett beslut att han ska leva nomadliv i ett år. Han röjer helt ut sin lägenhet i Göteborg, sparar nästan  ingenting utan säljer eller skänker bort allt. Flyttar sen in i en Folkabuss, eller Surfingbuss som Emil kallar det. Det bär iväg via Bohuslän till Jämtländska och norska fjällen. Sen gör han resereportage från platser i Sverige tillsammans med en fotograf. En rätt stor del av boken ägnas åt hur man kan leva som nomad och hur man kan ha inkomst genom att distansarbeta, som han själv gör, skriva om sina upplevelser, fota, göra film med mera.  Man behöver ju inte ha så mycket pengar om man inte har någon bostad, eller andra fasta utgifter. Emil intervjuar flera personer som lever nomadliv, om  hur de ser på sitt sätt o leva, en stor fråga som ställs är varför inte fler människor vill ha denna frihet som det är att leva på detta sätt?
Emil vill utforska världen mer och  fortsätter året med att åka bland annat till Bali och Kapstaden, det blir många fina naturupplevelser och äventyr. Han tffar många människor som har samma intressen och livsstil.  
Boken innehåller många "punkt listor" med råd o tips.
Exempelvis,  Fem smultronställen i Norge, Fem utmärkta skäl att besöka Kapstaden.

Läs mer om Emil Sergel här

1 kommentar: