söndag 22 november 2015

Utanmyr


Utanmyr (2005) av Sofia Nordin är en relativt tunn bok, men nog så bra och spännande. En bok du lätt sträckläser.
Det är Sofia Nordins första vuxenbok, hon har mest skrivit ungdomsböcker. 

Från bokens baksida:

"Johanna följer med Susanna till kollektivet i norra Sverige mest av en slump. Hon har inget som håller henne kvar i Stockholm och Susanna fascinerar henne med hela sin uppenbarelse. Så gör även platsen hon kommer till Utanmyr.
Människorna på gården är helt underbsra och första tiden blir som en förälskelse för Johanna. Men efter en tid inser hon att gården vilar på hemligheter."

Genom att titta på bokens framsida där även Svenska Dagbladets omdöme står: "Kuslig Knutbykänsla" så trodde jag att handlingen utspelade sig i en religiös sekt. Handlingen handlar mer om människor som vill dra sig undan och leva ett enkelt och konstnärligt liv utanför samhället och kommersialism, man försöker i stort sett idka självhushållning. Det utspelar sig i 2000-talet, men kollektivet är ungefär som ett sådant som jag uppfattar att det fanns många av under 70-talet. Det hela har tagit en vändning just kanske för att man vill vara utanför samhället, man vill inte att utomstående ska få insyn i deras liv.

Det är inte helt otroligt att jag kommer att läsa någon eller några av Sofia Nordins ungdomsböcker framöver. För Utanmyr gillade jag !

Boken är slutsåld, finns på bibliotek och går att finna på Bokbörsen och antikvariat eller om man har tur på loppisar (där hittade jag mitt ex.) eller beställa direkt från författaren.
  

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar