fredag 12 juni 2015

Dina brev lägger jag under madrassen


Dina brev lägger jag under madrassen - En brevväxling 1971- 2002 (2012) Astrid Lindgren & Sara Schwardt
Sara 13 år från Ulricehamn skriver 1971 ett brev till Astrid Lindgren, ett brev bland mängder av brev som den kända författarinnan dagligen fick. Astrid fastnar för Saras brev och svarar henne mer personligen än vad hon gjort till någon annan, vilket sen leder till en brevväxling fram till Astrid Lindgrens död. 
Jag tyckte mycket om att läsa denna bok och ställer mig frågan varför jag inte läst den tidigare. Sara är i stort sett jämngammal med mig så det var en av anledningarna till att jag tyckte om att läsa hennes brev. Jag hade nog inte varken vågat eller kunnat skriva så utlämnande och så nästan filosofiskt som Sara gör till Astrid. Astrids svar är helt underbara att läsa, som alltid när jag läser text författad av henne så hör jag hennes röst. Det uppstod ett samförstånd mellan Astrid och Sara och Astrid lämnar ut sig en hel del som hon absolut inte skulle gjort till vem som helst. Hon framför också tydligt att det är så, att Sara får ta del av hemligheter och att hon tycker om att brevväxla med henne, och att hon väntar på Saras svar och blir glad när hon hör ifrån henne. Sara har stora problem under tiden hon skriver till Astrid, hon skolkar från skolan är intagen på psykavdelning bl a. Astrid tror på Sara och peppar henne. 

I slutet av boken skriver Sara (i nutid) och förklarar en del av brevens innehåll.
Det är mycket modigt av henne att lämna ut dessa brev som innehåller så mycket privat. 
 
Saras ord på baksidan av boken:
"Käraste Astrid! Vi som lovade att inte visa varandras brev för någon! Och nu ska de bli en bok. Jag vågar inte tänka på vad Sara, 13, hade tagit sig till. Vem som helst kommer att kunna läsa. Allt det som var bara mellan oss. Det skulle vara intressant att veta vad du hade tyckt om det. Du får ju ingen chans att vare sig censurera eller redigera."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar