torsdag 30 juni 2022

Blomsterbrodösen Elisabet Jobs


Blomsterbrodösen Elisabet Jobs
(2021) av Christina Mattsson är en rikt illustrerad bok som handlar om Elisabet Wersén Jobs (1878-1961) 

Från baksidetexten:

"Elisabet Jobs var en blomsterkonstnär i rika mått. Hon målade med nål och tråd och blev omtalad för sina rika broderier."

Ett av  mina intressen är skapande i textil och den här boken råkade jag se på biblioteket av en ren slump. Att jag direkt blev intresserade av den var att min mamma har en tavla som den på framsidan av boken. Det blev en liten aha upplevelse att läsa boken, och att det är så många fina bilder i den är ett plus. 
Elisabet satt i Jobs keramikbutik på Norrlandsgatan i Stockholm hon expierade samtidigt som hon broderade fritt utan någon ritning.Tidningen Idun gjorde ett reportage om Elisabet hösten 1936 vilket ledde till ett långt samarbete då man introducerade att man genom tidningen kunde göra beställningar på handarbetsmaterial, (vi skulle nog kalla det handarbetskit idag)för att kunna brodera efter Elisabets ritningar.

Ur bokens text: "En pikant detalj är att Elisabet skulle ha broderat ett smyckeskrin till Englands nuvarande drottning, en uppgift som finns i en hyllningstext i samband med Elisabet Jobs 80-årsdag. Men hur smyckeskrinet skulle ha hamnat hos Queen Elisabeth är och förblir en gåta."

Det är verkligen kvinnohistoria i denna bok och Elisabets konst har tyvärr inte uppmärksammats mycket av eftervärlden. Exempelvis finns det inte mycket av hennes broderikonst i museernas samlingar. 
Elisabets son startade den berömda verkstaden Jobs för handtryck utanför Leksand, och den drivande kraften bakom det var Elisabet. 
I slutet av boken finns en utförlig bildförteckning.

1 kommentar:

  1. såna kopplingar gillar jag, verkar vara intressant kvinna.

    SvaraRadera