fredag 31 mars 2017

Sillbaronen


Sillbaronen av Anna Ihrén (2017) är den tredje delen av serien Morden på Smögen och om jag förstått Anna rätt så är det den sista delen om poliserna Dennis Wilhelmsson och Sandra Haraldsson. Det är inte en deckare i rasande fart, det är ett lugnare tempo i denna del, i jämförelse med del 2 i serien, Isfiskaren, där det åtminstone i slutet var riktigt rafflande.
Det är sommar på Smögen och på polisstationen i Kungshamn har man har tagit in Nathalie Colette från Coldcase-gruppen  i Göteborg som sommarvikarie, hon får det inte lätt att samarbeta med framförallt Sandra. 

"Smögens store sillbarons sonson, har hittats död i den nyligen renoverade lotsutkiken. Självmordet förbryllar Nathalie och Sandra som är först på plats. Bara en vecka tidigare har den döde, Charles Blake leende intervjuats i hur han ska förvalta den stora förmögenhet han ärvt efter sin far som just gått bort. Är det trots allt ett självmord och varför har han i så fall valt att avsluta sitt liv?och vad pågår egentligen i det gamla köpmanshuset på Smögenbryggan där familjen Blake lever ett isolerat liv utan knappt någon kontakt med omvärlden."

Frågorna hopar sig och ett konstigt dödsfall till samt ett försvinnande sker tätt därpå.
Dennis Wilhelmsson åker tillsammans med en kompis/släkting till London för att gå på en Beachboys konsert, samtidigt passar han på att göra lite efterforskningar i fallet. 
Precis som i de andra delarna i serien, Strandsittaren och Isfiskaren så finns det i Sillbaronen en kort parallellhandling som utspelar sig längre bak i tiden och denna gång känns den rätt, då det handlar om hur den Store Sillbaronen James Blake kom från England till Bohuslän och Smögen år 1880. Där började han bygga upp sin förmögenhet med två tomma händer.
James Blakes ättlingar lever ett isolerat och traditionellt gammaldags liv mitt på Smögen med en Engelsktalande Butler och en hushållerska. Lite kittlande på något sätt att det skulle vara så vår tid. 
Det här var inte den av de tre i serien jag tyckt bäst om, men det  var rätt lätt att komma in i handlingen när man läst de andra två. 
Det ska bli spännande att följa Annas författarskap då jag har läst att hon börjat skriva på en ny serie, där handlingen kommer att utspela sig på helt andra orter.
 I slutet av boken berättar Anna om varför Beachboys betyder så mycket för henne och där finns även en intervju på engelska som hon gjorde i samband med att hon själv var på konserten i London, den konsert som Dennis Wilhelmsson var på i boken.

1 kommentar: