måndag 11 januari 2016

Svinnlandet

Svinnlandet - Min resa genom en värld av slöseri och hur den gav mig ett liv i överflöd. Andreas Jakobsson (2015)

Kort om Svinnlandet:
"Andreas berättar i boken hur han under två år levt på gratis mat som andra har slängt. Han dissekerar systemfelen som skapar detta vansinne - och pekar samtidigt på konkreta lösningar."

Visst hade jag hört talas om dumpstring, men att det fanns så mycket att hämta bland livsmedelsaffärernas sopor det visste jag inte. Dumpstring är med på Nyordslistan 2015, kanske bland annat för att det finns grupper om detta på facebook så fler utövar det. Tror även att denna bok som har uppmärksammats genom att Andras blivit uppmärksammad och bland annat blivit intervjuad i radio och tv om den har påverkat. 


Boken börjar med ett förord av Mats-Eric Nilsson, författaren till bland annat Den hemlige kocken och Döden i grytan. Sedan kommer det ett kapitel som heter Första gången, som är ett slags förord av författaren.  Nu är det inget jag tänkt o börja med, men helt klart är detta är en handbok att läsa för den som känner sig lockad till denna nattliga sysselsättning som man kan tjäna stora pengar på. Man gör också klimatet en tjänst när man dumpstrar.
Boken innehåller många listor med bra och tänkvärda punkter, om allt från vilken utrustning en dumpstare behöver till vad som gör att svinnet av livsmedel är så stort som det är.

Andreas bor i Uppsala och skriver om de butiker han besöker efter stängningsdags han har satt anonyma namn på butikerna så vi som läser inte skall veta vilka butiker det är. Det jag tyckte va lite tjatigt under läsningen av boken är att det är så mycket upprepningar av vad han hittar. Andreas har alltså fört dagbok över sina dumpstringsnätter. Han är sällan ensam utan de är oftast någon annan dumpstrare med, personer han träffat just i detta sammanhang. Andreas beskriver väldigt detaljerat sitt liv som dumpstrare hur han går tillväga vilka butiker han besöker och vad han hittar och hur han tar tillvara på sina fynd. Det är inte dåliga fynd han gör, exempelvis  frukt och grönt från hela världen, kaffe, Anthon Berg-marsipan, öl, dessertostar av alla de slag ,chips och nötter.

Andreas gör intervjuer med affärsägare, tillverkare, och grossister och kollar  även upp  hur man tagit fram siffrorna på att det är hushållen som står för det största svinnet, och får då själv fram helt andra siffror. Slutsatsen blir att det inte alls stämmer, det är i leden innan det hamnar i våra kök, som svinnet är som störst. Mycket intressanta siffror, som han har konkreta lösningar för att få ner. Det finns även en hel del tips på vad man själv kan göra för att få ner sitt eget svinn av matvaror.


Hoppas att denna bok kan få lite av den genomslagskraft som Mats-Eric Nilsson har haft med sina böcker, jag har bloggat om några av dem här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar