torsdag 24 september 2015

Du gamla du fria

Du gamla du fria av Liza Marklund (2011).
Av den nu enligt Liza avslutade serien om Journalisten Annika Bengtzon är detta den 9:e boken  av 11 och jag har alltså nu två kvar att läsa vilka är Lyckliga gatan (2013) och Järnblod (2015).
Man läser hennes böcker snabbt det är ett bra tempo i dem. Liza lyckas med att t o m beskriva vardagshändelser på ett sätt så att jag inte suckar och tycker att det tar för mycket utrymme av handlingen. Just Du gamla du fria utspelar sig väldigt mycket i Lizas hem. Lägenheten blir en sambandscentral när Lizas man Thomas har blivit kidnappad i Somalia under ett uppdrag för Frontex. Annika och Thomas har i denna bok återförenats och sen förra boken har de hunnit varit bosatta i New York där Annika varit Kvällspressens Korrespondent. Man får följa Thomas hemska upplevelser varvat med vad som händer på hemmaplan. Det upplägget är spännande, men sen som någon slags sidohandling handlar det om en kvinnoseriemördare i Stockholms förorter just de bitarna kändes mindre spännande. Upplösningen på själva kidnappningshistorien är i alla fall så spännande som det bör vara i en bok om Annika Bengtzon.

1 kommentar:

  1. Kul att se att det inte bara är jag som försöker läsa klart den här serien. Läste precis nästa bok, Lyckliga gatan, och jag gillade den lika mycket som Du gamla du fria. Eller kanske lite mer :)

    SvaraRadera