söndag 16 augusti 2015

En av de tolv

En av de tolv Agneta Sjödin (2008) Är en roman baserad på Jacob Sebedaios liv. Agneta sjödin skriver bland annat så här i sitt efterord:
"Det är min berättelse från början till slut, och jag har tagit stor frihet i tolkningen av Jesu liv och gärning, bibliska händelser och olika sägner"

Det är en lättläst roman om en av Jesu lärjungar. Man får veta Jacobs tankar om sin tid som lärjunge till Jesus, den store profeten,  och hur han kände o tänkte och vidare om hur kamratskapen var mellan lärjungarna. Jacob ser också tillbaka på sin och sin brors barndom, båda följde Jesus när han kallade på dem med uppmaningen - Följ mig !  
Jesus sa sedan till sina lärjungar att de skulle ut i världen och predika om honom, efter det att han återförenats med sin fader i himmelen. Jacob känner sin kallelse men upplever det svårt, han är orolig för att inte lyckas fånga människors intresse, men han tar sig till nuvarande  Iberiska halvön (Hispania) och får tecken från Gud. Han möter här sin stora kärlek en kvinna  vid namn Ana som han har svårt att skiljas ifrån, även om han förstår att Guds vilja är en annan än hans egen önskan. Berättelsen slutar både sorgligt och lyckligt kan man säga och jag tycker det är en mycket fin skildring som Agneta skrivit. Självklart är mycket förutsägbart då man kan Bibelns berättelse och även mot slutet förstår man hur slutet blir. Tycker som sagt att En av de tolv är lättläst men också mycket läsvärd roman. Agneta har fått in många fina och tänkvärda uppmaningar om hur man som människa ska leva och tänka.
På framsidan av boken (pocketupplagan) står det:

 "Där finns uppmaningar till var och en att inte låta sig förlamas av rädslan, att inse att varje människa i sig bär förmågan att utföra mirakler och att ta ansvaret för sina val"  Barometern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar