söndag 29 januari 2012

Äkta vara






Efter att tidigare läst  Den hemlige kocken och Döden i grytan av Mats-Eric Nilsson, men inte Äkta vara guiden till oförfalskad mat, var det dags att läsa även denna bok, som är som ett uppslagsverk – med mycket fakta om varje livsmedel. Vissa förändringar kan visserligen ha skett eftersom boken är skriven 2008.


En del av innehållet

  • Guide till 150 livsmedel, Här får du även författarens egna små tips, och de ekologiska alternativen.
  • De vanligaste tillsatserna
  • Vägvisare i märkesdjungeln

Mycket bra handbok för oss som vill äta så rena livsmedel som möjligt. 

Jag rekommenderar den verkligen. Mats-Eric har genom sina böcker fått många konsumenter att ifrågasätta livsmedelsindustrins tillverkningsmetoder men även fått livsmedelstillverkarna att fundera över om de verkligen behöver krångla till sina produkter som de gör. Dafgårds är ett exempel på företag som tagit till sig kritiken från Den hemlige kocken, detta skriver Mats-Eric bland annat om i denna bok.
Något som verkligen fick mig att haja till var att våra livsmedel innehåller en rad tillsatser som inte är tillåtna i hundmat. Jordbruksverkets expert kommentar är att människan har sitt fria val … men djuren kan inte läsa innehållsdeklarationen därför är reglerna för djurfoder betydligt strängare. 
Tydligare kan det inte sägas  Vi kan välja skriver författaren.


Jag kommer att läsa innehållsförteckningarna än mer noga och göra mitt val som läskunnig!


Här är författarens tips om att läsa innehållsförteckningarna:

  1. Den kortaste innehållsförteckningen är oftast en bästa
  2. Acceptera inga ingredienser som du inte kan uttala
  3. Fundera över vilka ingredienser du själv skulle använt om du gjort detta livsmedel
  4. Rata produkter som består av en massa annat





Om  du vill läsa mer om boken gör du det på adlibris, och på sajten äkta vara kan du få inspiration om äkta varor.

Betyg 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar