söndag 15 december 2019

Klubben

Klubben (2019) av Matilda Gustavsson vilket är journalisten som gjorde reportaget i Dagens Nyheter(21/11-2017) om den s.k Kulturprofilen - ja alltså Jean- Claude Arnault, och om Kulturscenen Forum som han drev tillsammans med sin fru Katarina Frostensson. Den här boken ligger just nu etta på Svd boklista. 
Jag satte mig inte in helt i turerna kring bråket som uppstod efter DN:s publicering, hörde naturligtvis om det i nyhetsinslag i radion och läste väl några tidningsartiklar. Just därför blev detta en intressant läsning och jag känner vämjelse när jag läser kvinnornas berättelser och blir mycket förvånad att detta har kunnat pågå under så lång tid trots att det förekommit vittnesmål om övergreppen tidigare inklusive en granskning i expressen redan 1997. Svenska akademin som samarbetade med Arnault och Forum fick även ett brev av en kvinna som varit utsatt, ett brev man inte låtsades om. I Akademin satt ju även Katarina Frostenson, och när DN artikeln kom blev det ju som bekant stor kris i den anrika institutionen vars högsta beskyddare är Kungen. Det ledde ju bland annat till ett uteblivet nobelpris i litteratur 2018.  Ett förändringsarbete inom Svenska Akademin påbörjades där det blivit ett manfall och "kvinnofall" då Sara Danius avgick som ständig sekreterare. Omgörningen är väl inte helt klar än som jag ser det. 
Boken är välskriven och lättläst. Matilda Gustavsson skriver om sitt sätt att arbeta med sin granskning och hur hon tänkte under hela processen och innan artikeln publicerades. 
Det som gör boken så stark är att man får följa de samtal och vittnesmål från kvinnor som hon får fram. Som läsare får jag också en inblick i hur det var på Forum, ett ställe som jag inte alls känt till. Det är väldigt svårt att förstå hur så många kunnat låta allt detta fortgå, att det finns personer som tar Arnaults beteende i försvar trots att så mycket pågått framför deras ögon. Matilda Gustavsson har även redogjort för intervjuer med medlemmar i Svenska akademin under krisen. 
Slutet på denna historia blev ju rättegång och ett fängelsestraff för Arnault  samt nedstängning av Forum.  
Läs hur några andra bloggat om Klubben:

Bokhållarens läsblogg
Kulturbloggen
Tankar om böcker4 kommentarer:

 1. Svar
  1. maken läst, han rekommenderar, min tur nu

   Radera
  2. Ja den är verkligen läsvärd och man häpnar över hur det har varit, det är ju inte fiction utan taget ur verkligheten

   Radera
 2. Långa köer på den, köpte som E-bok

  SvaraRadera