fredag 18 oktober 2019

Det man inte anar

Det man inte anar (2019) av Stefan Åberg är den tredje boken i hans Malmöserie. Det är en fristående fortsättning på Vid 40 börjar livet och Kärleken kommer och kärleken går. 
I denna del har han verkligen fångat mycket av de problem vi förknippar med Malmö idag  såsom gängkriminalitet med skjutningar, våldtäkter och otrygghet. Samtidigt handlar det även om spelberoende, mobbing och oron över en äldre anhörig med demens.
Stefan Åberg skriver enkelt och med mycket dialoger. Kanske något många komplexa ämnen i handlingen men jag tycker det fungerar trots allt och i slutet blir romanen till en spännande thriller. Handlingen utspelar sig 2016, och det är bland annat Victor och Erica som vi får följa här. Victor har ett stort intresse av trav och han är delägare i en travhäst. Detta gör att han lägger alldeles för mycket pengar på spel. Erica arbetar på SOS Alarm, det är ett krävande jobb och hot förekommer hela tiden. Erika har också utsatts för ett våldtäktsförsök som hon lyckats avstyra. Läsaren får också följa Pawel som är en mobbad 11-åring och det dröjer innan man förstår hur han kommer in i handlingen med de andra. Det är en lättläst bok och trots svåra ämnen mycket vardagsrealism. Jag tror visserligen att det gått att få ihop minst en bok till om Stefan låtit en del av ämnena i denna bok stå över så länge. Samtidigt kan ju livet vara komplicerat och man brukar ju ofta ställa sig frågan: Varför händer allt på en och samma gång? 
Tack till Stefan Åberg, och Andra rum förlag, för att jag fick läsa och recensera denna din tredje bok.

2 kommentarer: