torsdag 5 juli 2018

Swede Hollow

Swede Hollow (2016) av Ola Larsmo handlar om utvandrare från Sverige till Amerika. Wilhelm Moberg skrev ju sin utvandrarserie (trilogi) som handlade om Karl-Oskar och Kristina med flera från Ljuder socken i Småland som lämnade Sverige och byggde upp ett nytt liv i  Minnesota.
Ola Larsmo skriver om utvandrare som också kommer till Minesota men som bosätter sig i  något som kallades för Swede Hollow (på svenska, Svenska dalen) St. Paul. Larsmo skriver mest om en svensk familj Gustav och Anna som har två döttrar och en son med sig. Före avfärden arbetade Gustav som skomakare i Örebro, men en händelse på arbetet gjorde att de flydde. På båtfärden över träffar de Inga som talar om Svenska dalen och efter att Gustav först trodde han skulle hitta ett jobb som skomakare i NewYork , men inte lyckades så hamnar de där eftersom Anna haft kontakt med Inga. Flera av dem de gjort överfärden med har nu hittat hus i Svenska dalen. Trots namnet finns det även andra européer där såsom Irländare och Italienare. Det är inte några fina hus de tar i besittning utan ruckel är nog mer det rätta ordet, små byggnader som andra har lämnat.
Larsmo blandar olika berättelser om dessa människors öden med en del fakta. Under läsningen förstår jag ju att det krävts mycket faktasökande för att den här boken kunnat skrivas, och ja mycket riktigt i slutet skriver Larsmo om sitt sökande i arkiv osv. I början av boken finns det foton på personer som jag förmodar han har hittat i dessa arkiv. 
Sammantaget tycker jag det var en bra bok som ger mer perspektiv på utvandringen från Sverige.


2 kommentarer: