måndag 8 januari 2018

Vad jag läst om Elsa Beskow 2017 och vem jag ska läsa om 2018

Idag är det sex år sedan jag startade denna blogg och jag påbörjar nu mitt sjunde bokbloggarår. 
Jag har sen 2014 haft ett personligt tema, en person, eller som 2016 två personer, som jag läser om och av. 2017 var det Elsa Beskow och jag har läst många bilderböcker av henne under året samt en  större sagobok. Det mesta jag läst om henne är Elsa Beskow-Vår barndoms bildskatt, som gavs ut till utställningen på Nationalmuseum Stockholm 2002. Jag var på den utställningen, skulle gärna gå på en sådan utställning igen om chansen skulle återkomma. Att se sin barndoms bilder i original var en upplevelse. Det är flera Elsa Beskowkännare som skrivit varsitt kapitel där man analyserar Elsa och hennes liv  och konst därför kan samma sak återkomma emellanåt.
Jag har även läst och bloggat om Gredelins längtan av Kaj Attorps. En liten annorlunda  läsupplevelse om Petter och Lotta, tanterna och Farbror blå. 

Jag har fortfarande ett par olästa böcker i bokhyllan om Elsa Beskow bland annat Solägget av  Stina Hammar. Den känns mastig med sina 500 sidor och jag undrar om jag någon gång kommer mäkta med att läsa den, särskilt då hon skrivit de längsta kapitlet i Vår Barndoms bildskatt.

Lite fakta:  Elsa Beskow f Maartman 1874-1953.
Hennes far dör när hon är 15 år. 
Studerar till teckningslärare på Konstfack, arbetar som det några år på Whitlockska skolan. 
Gifter sig med Natanael Beskow 1897 och de bosätter sig i Djursholm. Natanel är predikant och socialarbetare som sedan läser till Teologie doktor, han prästvigs inte men arbetar ändå fritt som det. De fick sex söner varav en drunknade vid låg ålder. Både den sorgen och andra världskriget påverkade henne mycket.

Hennes första bok var sagan om den lilla, lilla gumman som kom ut 1887, det var en folksaga hon tecknade bilderna till. Hon skrev många sagor som finns i olika samlingar och många bilderböcker. Hon var verksam längre fram än man tror, bland de sista hon skrev förekommer moderniteter som telefoner och bilar. 

Nu 2018 skall jag förkovra mig mer om Carl von Linné. Det ska bli lite spännande. Jag har sett ut några böcker om honom som jag tänkt läsa. Och jag ska se om jag kan läsa även något av det han skrev, exempelvis hans Västgötaresa.


4 kommentarer: