söndag 17 september 2017

Din heder

Din heder (2009) av Martin Svensson är en roman om hederskultur. Den känns mycket aktuell även om det är åtta år sedan den skrevs. GP har ju haft en artikelserie om hedersförtrycket under sommaren, och har man följt den så inser man att denna roman skulle kunna vara sann. Nu är Din heder ingen biografi utan som sagt en roman.

"Din heder utspelar sig under en sommar i Stockholm och är berättelsen om Meyrams kamp om rätten till sitt eget liv. Det handlar också om vad som händer när två kulturer kolliderar med varandra och familjens heder blir en ursäkt för att förtrycka kvinnor.

Handlingen är bra uppbyggd, på ett sätt som många deckare/thrillers är.Berättarpersonen är Victor som just står inför ett vägval i sitt förhållande med sin sons mamma. Samtidigt kommer Meyram av en slump in i hans liv och han får både hennes bror och svartsjuke pojkvän efter sig. Jag tycker det var en spännande berättelse.

Martin Svensson är själv ingift i en kurdisk släkt och han är övertygad om att det går att förändra hedersförtrycket, men han säger: Vi förändrar ingenting genom att säga att hederskulturen inte existerar, eller att blanda ihop det med annat kvinnoförtryck, tvärtom gör vi de tjejer och killar som vill frigöra sig från denna frihetsberövande kultur en stor otjänst. 
Detta uttalande står i en avslutande text i boken, där han förklarar varför han skrev Din heder. Boken är lättläst och känns som det kunde varit självupplevt. Samtidigt blir jag både ledsen och arg att det ska vara på detta sätt för både kvinnor i Sverige och i de länder de kommer ifrån. Att vi i Sverige inte har förmått att se detta förtryck tillräckligt trots att det finns kvinnor som kämpar för detta, att göra sina röster hörda. Jag blev mycket berörd när jag hörde Sara Mohammads sommarprogram förra året. 
Boken finns att köpa som CD-bok och Ljudbok, men även som pocket på Bokbörsen. Finns nog på de större biblioteken och har man tur går den säkert att finna på en vanlig loppis. Hur man än läser den så är det en bra och viktig bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar