söndag 27 augusti 2017

Rånmördarna Jonas Falk och Anders Frid

Rånmördarna Jonas Falk och Anders Frid - Historien om ett värdetransportrån 1854 av Leif Essefjord (2017) 
En fullständig berättelse om Jonas Falks och Anders Frids levnad och vad som ledde fram till det spektakulära rånet, rättegången, straffen och mystiken kring Falks grav.

Leif Essefjord har forskat grundligt om de väpnade rånet som skedde mot en postskjuts utanför Sandhem i Västergötland. Rånarna flyr till Stockholm där de snart grips och efter förhör förs till fängelset i Mariestad för att sedan ställas inför domstolen. Båda döms för brottet poströveri och mord och påföljden blir bestämd till dödsstraff genom halshuggning. 

Jag var och hörde författaren hösten 2016, när han höll ett föredrag om Rånmordet. Både jag och Leif har växt upp i den bygd där Falks grav finns, platsen där Jonas Falk avrättades på ett fasansfullt sätt 1855, Svedmon på Hökensås. Det är en av Sveriges mest mytomspunna platser. Rånmordet var också omtalad i ett tv-program i TV4 för några år sedan och då döpte man en Rondell i Habo centrum till Falks rondell. Det blev något omdiskuterat att en rondell fick ett  ett namn efter en mördare.
Man påstår också att det nu mer än 150 år alltid funnits friska blommor på graven och spekulationerna är många vem som började lägga blommor där och vem/vilka som fortsatt med det. Jag var där en söndag eftermiddag nu i sommar och det fanns blommor där, men det såg lite stökigt ut. Under den korta stund jag var där kom det flera bilar med besökare som gick fram för att titta på graven, något förvånad över det, men graven har alltså fortfarande en dragningskraft som besöksmål. 

Leif Essefjord har beskrivit händelseförloppet, genom att utgå från vittnesförhör,rättegångsprotokoll,nådeansökningar, tidningsartiklar, brev med mera från tiden. En del finns avfotograferat i boken, men ändå avskrivet för att vara lättare att läsa.
Detta är inte bara en bok för de som känner till platsen, utan en bok som kan vara intressant för alla som är intresserade av kriminalhistoria.
I slutet av boken finns en bra källförteckning.
Tyvärr känns det något dåligt korrekturläst innan tryckningen, jag hoppas att detta åtgärdas om det blir någon mer upplaga. 





2 kommentarer: