söndag 3 augusti 2014

En plats i solenEn plats i solen (2008) är Liza Marklunds åttonde bok om Annika Bengtzon. Jag läser dem i ordning och det här är en direkt fortsättning där förra boken, Livstid, slutade. Man kan säga att handlingarna i de båda böckerna knyts ihop på ett lite oväntat sätt. 
Den här gången utspelar sig handlingen mest utanför Sverige, bl a i Spanien och Marocko. Det är intressant hur hon beskriver miljön och livet som Svenskarna lever på Solkusten. 

"En svensk familj hittas mördad i sitt hem på Costa del Sol i södra Spanien - alla utom den 16-åriga dottern, som är spårlöst försvunnen. Först tror polisen att det är ett inbrott som gått fel, men ju mer brottet granskas, desto märkligare blir det. När också inbrottstjuvarna påträffas döda lamslås hela utredningen. Brottet sänder en chockvåg som skakar om, till och med på den brottstyngda 
Solkusten."

Annika Bengtzon får naturligtvis kontakt med rätt personer som ger henne mer information och möjlighet att vara med i spaningsarbetet, mer än vad man normalt ger journalister. Hon hoppar till och med i säng med en av spanarna, och hon utsätter sig för väldiga risker. Samtidigt har hon problem med att få det hon gör förankrat på tidningsredaktionen, och den kvinnliga fotografen som är med sköter inte jobbet på det sätt som Annika vill. Det skär sig riktigt dem emellan.  Privatlivet är också riktigt rörigt och Tomas hennes numera x-man, hamnar även han en kort tid in i handlingen på solkusten genom sitt jobb på UD.
 Det var rätt spännande läsning och speciellt  upplösningen på slutet, men det brukar det ju vara i Annika Bengtzon-serien. Det finns två böcker kvar att läsa för min del Du gamla du fria  och Lyckliga gatan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar