måndag 20 februari 2023

Honungsbiets hemliga liv

 

Honungsbiets hemliga liv (2004) av Sue Monk Kidd har varit en bortglömd bok i min bokhylla. Nu blev den i alla fall läst. Då jag googlar titeln ser jag att den finns som film inspelad 2008, det har helt gått mig förbi.

Ur baksidetexten:
"South Carolina 1964- Rasoroligheter. Medborgarrörelsen växer i styrka. Mordet på president Kennedy är hos alla i färskt minne. 
Lily Ovens är fjorton år, hon sörjer sin mamma Som gick bort tio tidigare i vad som verkade vara en tragisk olyckshändelse. Lilys pappa är en brutal känslokall tyrann och hon tyr sig till familjens svarta nanny, en stolt och färgstark kvinna." 

Lily rymmer tillsammans med sin Nanny Rosaleen, hon har en plan att försöka ta reda på mer om sin mamma. I de sökandet uppsöker hon en bifarm/bigård där de blir förvånansvärt väl mottagna. De får mat och husrum mot att de hjälper till på gården. Bigården drivs av tre systrar och de har en ung man som  hjälper dem med att köra ut honungen till kunder. Lily och han får ett speciellt förhållande. Systrarna är troende och det är mycket religiösa tankar, samt många seder med hyllning till Jungfru Maria. 
Tycker det var en liten annorlunda historia dock rätt tragisk men där läsaren får lite "bikunskap" och historiekunskap när det gäller de svartas liv i 60-talets USA. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar