tisdag 7 oktober 2014

Fyren mellan haven




Fyren mellan haven (2012) M. L Stedman är författarens romandebut som blivit mycket hyllad bland annat för att det handlar om ett moraliskt dilemma, vad är rätt och vad är fel ?

"Efter fyra uppslitande år vid första världskrigets västfront återvänder Tom Sherbourne till Australien och tar anställning som fyrvaktare på Janus Rock, en ensligt belägen ö nästan en halv dagsresa från kusten. Omgiven av havets tomma vidder och med sin unga hustru Isabel som enda sällskap, hoppas Tom finna ro för sin sargade själ.

En aprilmorgon några år senare spolas en båt upp på stranden och i den vinddrivna farkosten finner fyrvaktarparet en död man och ett levande spädbarn. Tom vill först låta underrätta myndigheterna, men Isabel, som genomlidit tre missfall, ser barnet som svaret på alla hennes böner, som en gåva direkt från Gud. Mot bättre vetande beslutar de sig för att behålla den lilla flickan och låta världen tro att hon är deras dotter. Det är först två år senare, när de återvänder till fastlandet, som paret inser att den händelse som gett deras tillvaro en mening samtidigt slagit en annan människas liv i spillror."

Att skriva en berättelse som utspelar sig på en fyr känns ganska vanligt. Måste vara nåt lockande i detta för en författare  att låta romanfigurerna bo på en fyrplats. Det  ensamma livet på en ö, och det speciella med att bo i en fyr där man har  stort ansvar för att den ska leda de sjöfarande. Mellan fyren och havets handling är ändå så mycket mer. Först våndan över de många avbrutna graviditeterna som Isabell får , sen kärleken till flickan som de "adopterar" utan vetskap om hennes ursprung,  och framför allt kärleken till flickan och  flickans tillit och kärlek till sina föräldrar, som jag tycker är så bra beskrivet. Även när allt förändras och det blir rättslig process av det hela så håller berättelsen.

Jag vann boken i en utlottning av Anna på Och dagarna går.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar