söndag 28 juli 2024

Lögnaren i skafferiet

 

Lögnaren i skafferiet (2023) av Kristina Appelqvist är andra delen i serien om Nina Storm och Prästgården i Mjöbäck. Det är en spänningsroman utan mord, verkligen lite annorlunda. Det är skrivet med humor och som sagt spännande är det.
 Kristina växte upp i en prästfamilj och bodde just i Mjöbäcks prästgård. Jag har själv bott i två olika prästgårdar i Västergötland som barn och är förvånad över hur hon har fantasin att skriva om sitt barndomshem.
Nina Storm är kommunikationschef på kulturdepartementet och  Diana Wikman som är Generaldirektör tillika Ninas chef är ju inte riktigt den trevligaste personen om man säger så. 
Kulturministern Timmy som var nära vän till Nina i ungdomen dör. De två hade en hemlighet om ett busstreck de gjorde och som absolut skulle skada Nina om det kom i dager. Nina kommer på Diana med en hemlighet. Ett konstigt inbrott sker i Ninas hem.
En skrivarkurs arrangeras i Prästgården och kursledaren, en deckarförfattare, låter deltagarna utföra rätt konstiga uppgifter.
I slutet av romanen får jag som läsare svar på många frågor som jag ställts inför under läsningens gång.

Från bokens baksidetext:
" Lögnaren i skafferiet är en underhållande spänningsroman om lögner och livslögner, vänskap och maktkamp"

söndag 7 juli 2024

Talmannens guide till svensk poesi

Talmannens guide till svensk poesi (2024) av Andreas Norlén lånade jag på biblioteket för att jag blev lite nyfiken. Jag läser rätt lite poesi men gillar visor som många gånger är tonsatta dikter. Jag har inte läst denna bok från pärm till pärm däremot bläddrat igenom den. Ett flertal är just dikter som är tonsatta, exempelvis av poeter som Hjalmar Gullberg, Gustav Fröding och Dan Andersson.
Det är 110 dikter i samlingen fast det från början var sagt 100 då Andreas hade svårt att välja bort några. Andreas hustru (ja han använder hustru i stället för fru i sin text) har också varit aktiv vid urvalet. I förordet berättar han om hur han träffade sin hustru och hur de läste poesi på första träffen, det efter att de hade haft otur med matstället och efterföljande vandring på stan där det var något stökigt arrangemang just då. Dikterna står i bokstavsordning på poetens förnamn så det blir en bra blandning mellan typ av dikt, och olika tidsepoker. Flertalet av de som skrivits i närtid kände jag inte till alls. Vissa strofer eller första verser lärde jag mig redan som barn då pappa deklamerade dem ibland, fast de två jag minns bäst är inte med i denna samling. Kommer jag då läsa mer poesi efter att jag kollat in denna guide? Ja kanske och eftersom boken är efterfrågad fick jag bara låna den en kort tid, så kanske jag kommer att låna den igen när den inte är lika efterfrågad.