onsdag 6 april 2016

HäxanHäxan  av Jan Mårtensson (1999) läste jag som "Påskekrim". Det är andra boken jag läser av Mårtenssons Homan-deckare, det har kommit ut en varje år sedan 1973, så det finns många fler att läsa....  Johan Homan är en antikvitetshandlare med butik i Gamla stan, som hela tiden råkar hamna i något sammanhang där det begås ett eller flera mord. Böckerna är samtidigt nästan som läroböcker i historia, kultur osv. Just Häxan utspelar sig bland annat i Grez i Frankrike där det var en konstnärskolloni i slutet av 1800-talet. Det var där Carl o Karin Larsson träffades och många andra svenska konstnärer var där, exempelvis August Strindberg. Ja August Strindberg målade ju också, även om han är mest känd för sitt författarskap. Jag har tidigare läst en bok om kollonin i Grez i en bok av den franske författaren  Philippe Delerm med titeln Sundborn eller dagar av ljus, lite konstig titel tycker jag för den handlade  mer om Grez än om Sundborn.
 Åter till Häxan och Homan, Det är faktiskt målningar av Strindberg som är en stor del av handlingen i intrigen. Det är säkert inte så svårt att räkna ut vem som är mördaren om man är lite uppmärksammad. Jag hade väl ett par aspiranter där rätt person var med, men jag missade en viktig detalj. Homandeckarna är ju pusseldeckare i Agatha Cristies anda. ( Har inte läst nåt av henne vilket jag kanske borde gjort för att skriva så.)
Jag kommer helt klart läsa flera av Jan Mårtensson, men alla lär det nog dröja innan jag läst....  den som lever får se som det heter.

4 kommentarer:

 1. Jag har läst ganska många av Mårtensons böcker och jag gillar dem riktigt mycket.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag kommer nog välja några som verkar intressanta o läsa, till att börja med så har jag en stående i bokhyllan, vinprovarna som gavs ut på Bra Böckers förlag.

  SvaraRadera
 3. Kolla in de historiska Homandeckarna med Homans förfäder som huvudpersoner. Finns minst två.

  Lars-Åke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja bland annat en där en förfader är med på Ostindiefararen. Den utkom 2005 ser jag på Homansällskapets hemsida.

   Radera