fredag 15 april 2016

Den fantastiska historien om katten som försvann


Den fantastiska historien om katten som försvann av Michael Morpugo (2015) är en bok för åldern 9-12 år, men den kan absolut läsas av personer i alla åldrar. 

Från bokens baksida:
 
"Året är 1943, andra världskriget rasar och Lilys pappa är soldat i den brittiska armén. Trots det är livet i hennes lilla by nästan som vanligt, fram till den dag då familjen får flytta från sin bondgård. Byn ska nämligen bli övningsplats inför invasionen av Frankrike." Snart är hela samhället avspärrat med taggtråd och det är absolut förbjudet att återvända dit. Men Lilys älskade katt Tips är varken rädd för bomber vapen eller soldater. En natt rymmer Lily tillbaka till gården Lily har inget annat val än att ta sig förbi taggtrådsstängslet och in i den livsfarliga zonen för att leta efter sin katt på egen hand..."
 
Det är en söt, men också lite spännande, liten historia som utspelar sig i England under andra världskriget. Inledningen och avslutet utspelar sig i nutid. Det är ett barnbarn som får läsa berättelsen genom att hans farmor skrivit ner den till honom. Själva händelsen om Lily och katten har inte hänt i verkligheten men att man evakuerade befolkningen i södra England där invasionsstyrkan övade inför landstigningen i Normandie är historiskt (D-dagen). Författaren har skrivit om detta i ett efterord, där det också finns en kartskiss. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar