söndag 3 februari 2013

Sundborn eller dagar av ljus


Sundborn eller dagar av ljus  (1996) av  Philippe Delerm, översättning av Mats Löfgren, är en roman om nordiska konstnärer i slutet av 1800-talet.
På något sätt fascinerar dessa konstnärer mig. Carl Larssons bilder har jag växt upp med som tavlor i mitt barndomshem. Skagenmålarnas konstverk har också alltid tilltalat mig.  Just därför hade jag nog förväntat mig att jag skulle tycka bättre om den här boken än vad jag gjorde. Jag vill inte ha den oläst och den var inte dålig, men kunde helt enkelt varit bättre. Kanske var mina förväntningar för stora.  Något som var bra i denna lilla roman var att jag kunde se tavlorna framför mig när jag läste och eftersom jag varit både i Skagen och i Sundborn så följde jag bäst med i det som handlade om de platserna. Grez har jag däremot inte besökt någon gång.
Jag har inte läst den nyligen filmatiserade Balladen om Marie Krøyer av Anasastassia Arnold men skall nog göra det framöver. Jag har däremot sett filmen och den var riktigt bra. Jag har också tidigare läst Där två hav möts av Marie Louise Jensen som handlar om Skagen och Skagenmålarna och den tyckte jag var mycket bra.

Baksidetexten på Sundborn eller dagar av ljus:

"Grez-sur-Loing 1884. Kring målaren Carl Larsson och hans hustru Karin har en krets av skandinaviska konstnärer samlats, lockade av det berömda ljuset. De franska impressionisterna har nyligen upptäckt trakten. Nu är August Strindberg där med sin familj, Søren Krøyer, Christian Krohg... Dagarna är fyllda av fest och arbete. För den unge Ulrik Tercier representerar nordborna själva livsglädjen, passionen. När gruppen bryter upp följer han med till Skagen i Danmark - och till Sundborn, Carl Larssons vackra hem i Dalarna.
I en roman fylld av ljus tecknar Philippe Delerm de möten, brytningar och lyckliga ögonblick som utgör livet."

Jag undrar varför  romantiteln är just Sundborn, det handlar lika mycket om Grez och Skagen.
Boken är slutsåld på svenska, men finns att köpa i originalspråket franska för den som kan det.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar