söndag 24 februari 2013

Från en säker källaFrån en säker källa ... Sanningen om kungaskandalen av Dick Harrisson och Desirée A Schein (2012) är en granskning av Carl den XVI Gustaf den motvillige monarken av Tomas Sjöberg, Deanne Raucher och Tove Meyer. (2010) .  Denna bok som blev så omdebatterad. I kölvattnet av  den bokutgivningen uppkom det en massa konstiga händelser.

Ur baksidetexten:
"Från en säker källa är en granskning av Den motvillige monarken, dess tillkomst och de skandaler som den ger också en analys av den kultur som gav skandalerna utrymme, av mekanismerna bakom dem och av en förändrad kungaroll.Granskningen uppenbarar en härva av manipulerade bevis, rena lögner och ytterst tveksamma metoder. Påstådda sanningar ställs i ett helt nytt ljus".

Jag läste Den motvillige monarken då den var nyutgiven.
Även, Från en säker källa,  har det blivit bråk kring, bland annat  har Dick Harrisson vägrat att hjälpa till med marknadsföringen av boken då han inte gillat hur Ica bokförlag hanterat manuset. Läs artikel om detta i Svenska Dagbladet här.
Jag tycker att boken är lite jobbig att ta sig igenom, men den ger verkligen ett nytt ljus över trovärdigheten i Den motvillige monarken, och både författarna och bokförlaget får rejäl kritik om det sätt de fått sina uppgifter, svalt kriminellas och andra personers uppgifter utan att göra vad man kunnat för att kontrollera riktigheten i dessa. 
Boken är uppdelad i Del I och Del II. Den första delen är granskningen av den motvillige monarken och dess källor. Den andra delen handlar allmänt om utvecklingen av, och förändringen av skvallerjournalistiken. Här handlar det inte bara om Kungahuset. 
Boken avslutas med många sidor med källhänvisningar,  som sig bör i en bok som visar på vikten av just detta.
Jag gillade den här boken och tycker att alla som har läst Den motvillige monarken, även bör läsa denna bok. Då får man ett helt annat perspektiv på hela "Kungaskandalen".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar