måndag 21 januari 2013

Fotspår på röd granit

Fotspår på röd granit  - Glimtar från min vandring i tiden. (2012)  är Folklivsforskaren Ebbe Schöns självbiografi.Denne man som man sett i tv då och då berätta om tomtar, vättar, troll, häxor och andra  väsen som man trodde på förr. Mannen som med sitt vita skägg ser ut som en tomte själv.  En gång för många år sen har jag också varit och hört honom hålla föredrag om folktro på stadsbiblioteket i Göteborg. Rätt nyligen läste jag en av alla  hans böcker inom detta ämne Älvor troll och talande träd - Folktro om svensk natur. När jag läst den så blev jag nyfiken på denna sjävbiografi. Genom att läsa denna bok har jag inte bara fått lära känna Ebbe Schön - folklivsforskaren, utan även stenhuggarsonen från Bohuslän, millitärofficeren, docenten i litteraturhistoria,  ja listan kan göras längre. Ebbe har haft ett omväxlande liv och därför är  även boken omväxlande. Ibland känns det lite väl detaljerat och för många anekdoter, sjävbiografiska böcker tenderar gärna att bli det. Ebbe är född 1929 och han har minnen från tiden för andra världskriget, efterkrigstiden, och det kalla kriget. Han har vid flera tillfällen befunnit sig i närheten av historiska händelser och träffat många kända personer.
Sitt litterära intresse gjorde att Ebbe studerat flera språk såsom exempelvis ryska och fornnordiska, för att kunna läsa litteraturen på originalspråket. Hans doktorsavhandling i litteraturhistoria var Jan Fridegård - och forntiden. 
Några kapitel handlar om arbetsplatsmobbing, med ett konkret exempel om en bibliotekarie. Något som hänt i  verkligheten. Detta kändes lite utanför berättelsen om Ebbe, men detta är ett ämne som han skriver om för det är angeläget för honom.
I slutet av boken är det en hel del foton från Ebbes liv.
Sammanfattningsvis så är det en lärorik bok med många  glimtar från en gången tid. Ibland är det allvar och ibland är det riktigt humoristiskt skrivet. 
Till sist kan jag tycka att den var något dåligt korrekturläst, jag hittade en del fel, sån´t är lite tråkigt. Men på det hela taget gillade jag att läsa Ebbes berättelse om sin vandring i tiden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar