torsdag 3 januari 2013

Flickan som vävde sidenmattor, återpublicering

 

Då detta inlägg av misstag raderades bort från min blogg återpublicerar jag det här. Detta inlägg gjordes ursprungligen 25/9-2012Flickan som vävde sidenmattor är berättarjaget just flickan, hon är fjorton år och väver väldigt fina mattor. Flickan bor på landsbygden i Persien och tiden är i början på 1600-talet. När flickans far dör får flickan och hennes mor flytta till  släktingar i huvudstaden Esfahan. Flickans farbror som är mönsterritare hos shah Abbas ser flickans talang, den talangen kunde skänkt dem alla rikedom - om hon bara varit pojke....
Anita Amirrezvani skriver i sitt efterord till Flickan som vävde sidenmattor,  att hon arbetade  i nio år med att skriva den, ja inklusive att läsa på en massa historia om 1600-talets Persien. Det är imponerande tycker jag. Om jag är lika imponerad av boken? Nja jag har läst bättre, men den är ändå bra och helt klart så rekommenderar jag den. Gillar du liksom jag  att läsa böcker där en del av berättelsen  handlar om  konst eller  hantverkskunnande, så gillar du att läsa Flickan som vävde Sidenmattor. Man får inblick i hur man vävde mattorna och hur man tänkte när man valde färger och ritade dess mönster med mera. 
Men berättelsen handlar även om så mycket mer, man får ta del av: matkulturen, synen på äktenskap, moral och sex, sagor och magiskt tänkande, ja hela den Persiska kulturen blomstrar verkligen i denna roman.
På några ställen i romanen är en kort saga/sägen inlagd. Det störde mig lite, jag ville hellre läsa vidare om flickans öde. Jag gör ofta så att jag hoppar sådana stycken och läser dem när jag läst ut resten av boken.

Betyg 4

2 kommentarer:

  1. Det här låter som en bok som jag skulle gilla - måste nog skaffa de, tror jag.

    SvaraRadera