Jag: En roman om Karin Larsson (2024) En roman av Ulrika Everman var en måsteläsning för mig då Karin är en av dåtidens kvinnor jag beundrar. Förra sommaren var jag på en utställning om Karin och hennes textilskapande, i Hallsberg. Jag har också varit på Carl Larsson-gården, men tyvärr är det rätt längesen. Svt sände en dokumentärserie om Karin och Carl på tv julen 2023 som jag naturligtvis såg. Detta är inte mitt första inlägg om paret Larsson ja jag är fascinerade av dem och deras konstnärsskap och har läst mycket om dem. Har ändå några olästa i bokhyllan.
Jag, är en fiktiv skildring av en av Sveriges största kreativa ikoner. Det är en berättelse om konstnärsskap, kärlek och att förlora sig själv. Till stor del utspelas handlingen i Gretz-sur Loing i Frankrike och i Paris med början 1882 då Karin efter flera års studier på konstakademin där hon är en "stigande konstnärsstjärna" reser till Frankrike tilsammans med sin konstnärsväninna Julia Hon ser fram emot en tid med oljefläckiga fingrar tidiga mornar och stilla samtal med konstnärskollegor. Men när hon möter Carl faller hon pladask och hon ställs inför ett val.
Ewerman bygger upp sin roman på just detta att Karin offrade sin egen karriär för Carls. Det var nog så, men jag tycker hon trycker lite mycket på det, och det är med romanens frihet hon skriver om detta.
Ett utdrag ur boken:
"Karin målade för egen del allt mer sällan. Visst kunde det hända att hon tog sig an en duk bredvid Carl i ateljén om tid gavs men det resulterade ofta i en enkel studie hon drog trasan över. Det hade kommit gradvis. Dovt blandat sig in i små och sväljbara doser. Carls behov av Karin som en del i det som blev hans konst, hans verk, hans framtida framgång slog rot, tog plats och förgrenade sig. Tog näring från det som tett sig så självklart."
Säkert hade Karin kunnat gjort sig ett stort namn som konstnär om tidsandan varit annorlunda. Nu skapade Karin i stället en helt ny syn på ett ljusare hem mot den mörka inredning som då var gällande. Hon skapade det vi idag kallar för den svenska stilen. Hennes stora betydelse för det uppmärksammades långt efter hennes död 1928. Det projektet hade hon gemensamt med Carl genom hans måleri, och deras kärlek höll tills döden skiljde dem åt. Det var både sorg och glädje. Karin födde åtta barn Suzanne 1884, Ulf 1887, Pontus 1888, Lisbeth 1891, Brita 1893, Kersti 1896 och Esbjörn 1900. Sonen Mats dog två månader gammal 1895. Carl var mycket i Stockholm för den stora målningen på Nationalmuseum. Karin kunde trots den stora barnaskaran och en del tid utan Carl närvarande skapa fina och praktiska kläder, mönster och möbler.
Vännen Julia finns representerad på Nationalmuseet, Karin endast på målningar av Carl.
Häxan av Jan Mårtensson
Karin Lasson och blommorna i Sundborn av Christina Högard- Ihr
Karin Larssons värld av Lena Rydin
Sundborn eller dagar av ljus av Philippe Derm
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar