Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter (2018) av Elizabeth Gilbert är en berättelse om kärlek, äventyr och upptäcktsresor. En roman som sveper över hela artonhundratalsvärlden, från London och Peru till Philadelphia, Tahiti, och vidare. Längs vägen möter den oemotståndliga hjältinnan ett myller av märkvärdiga karaktärer.Från bokens baksidetext.
Jag köpte den här boken på bokrean 2019, men det var först nu som jag tog tag i och läste den. Det är en 600-sidig mastig bok, men helt i min smak. På omslagets insida får man veta att Elizabeth Gilbert tillbringade stor del av sin barndom med att stirra på alla de exotiska kartor och fantastiska illustrationer i ett sagolikt läderinbundet exemplar av Kapten cooks upptäcktsresor från 1783. Den boken fanns i Föräldrarnas bibliotek.
Själv har jag läst ett par böcker där Kapten Cook finns med, Trollkarlens trast av Martin Davies och Den som jag trodde skulle göra mig lycklig av Christina Wahldén. Just den här tidsepoken med upptäcktsfärder och upptäckter av växter och djur och hur människans nyfikenhet gjorde att man for ut för att upptäcka världen, fascinerar mig. Jag har även läst och bloggat om boken Naturvetare i motvind om Bengt Euphrasén en naturvetare och upptäcktsresande på 1700-talet som växte upp på landsbygden på en liten gård nära där jag bodde som barn. Den är skriven av Gudrun Nyberg .
Nu till Alma Whittaker som endast är en romankaraktär. Alma föddes 1805 dotter till Henry Whittaker och hans fru Beatrix, hennes fostran och uppväxt är mycket annorlunda än andra barn vid den här tiden. Hon får fritt röra sig på den stora gårdens ägor, utanför Philadelphia. Hennes far är den rikaste mannen i den nya världen, han är upptäcktsresande och botaniker. Alma ges god utbildning och hon blir snart mycket begåvad inom vetenskapen och skriver artiklar i vetenskapstidningar och får böcker utgivna. Vi som läsare får först läsa om Almas pappas uppväxt och resor innan han gifter sig och får sitt enda barn.
Sedan är berättelsen utifrån Almas perspektiv fram till hennes död som läsarna får följa. Det är välskrivet och läsningen blir aldrig tråkig, inte för mig i alla fall.
Läs gärna vad Sandra Bejjer skriver om boken på sin blogg.
Den här står oläst i hyllan, ser verkligen fram emot att läsa den!
SvaraRaderaJa du blir nog inte besviken
Radera