måndag 2 april 2018

Blodlokan

Blodlokan (2018) av Louise Boije af Gennäs är första boken i en trilogi kallad Motståndstrilogin. 
Det är en mycket spännande handling i den och jag läste den väldigt snabbt (men dröjt med blogginlägget). Jag kommer absolut läsa de två andra böckerna och ser redan fram emot hösten då nästa bok släpps. 
På bokomslaget står det: 
"I Motståndstrilogin skildrar Louise Boije af Gennäs en ung kvinnas kamp mot de etablerade maktmaskineriet. Det är en ren nervkittlande lek med verklighet och fiction, där ingenting är som det verkar- och där sanningen kan komma att förändra allt"

Sara flyttar till Stockholm, där hon fått tag på ett inackorderingsrum och ett jobb på ett café. Hon trivs varken med det trista rummet, eller jobbet. Hennes pappa har  relativt nyligen omkommit i en tragisk brand när han var på deras sommarställe. Det vänder fort för Sara då en kvinna besöker caféet och erbjuder henne jobb på en reklambyrå och ganska snart flyttar Sara även in i hennes lägenhet på Östermalm.
Samtidigt sker det  många olika otäcka händelser kring Sara och även kring hennes mamma och syster som bor i Örebro. Det går inte bortförklara allt med att det är en slump.

Jag läste en intervju med Louise i Svensk Damtidning om Blodlokan där hon säger att hon och hennes man började prata om alla olösta fall och s.k affärer i Sverige genom åren. Det var då hon kom på idén att skriva en bok som handlar om det. Ja det finns ett flertal mystiska händelser och affärer som inte lösts eller där man från makten tystat och mörkat vad som hänt. Ett exempel är varför man beslutat att de s.k Tsunamibanden ska vara hemligstämplade i 70 år. 
Det förekommer många tidningsurklipp boken om, Geijeraffären, Palmemordet och liknande händelser. Denna anknytning till verkligheten tycker jag om. Louise har ju tidigare skrivit Stockholmstrilogin som också den tar upp händelser som skett i verkligheten. De böckerna utspelar sig 2000-2010, jag tyckte om dem, de var lättlästa och det är Blodlokan också. Skillnaden är att Stockholmstrilogin är en romansvit, Blodlokan är en thriller-serie. 2 kommentarer:

  1. Ja ibland kan man missa utgivning av intressanta böcker, men det har bloggats en del om den och det var lång kö på biblioteket innan jag fick låna.

    SvaraRadera