söndag 8 april 2018

Den stora utställningen

Den stora utställningen (2018) av Marie Hermanson är en annorlunda bok än de som Marie skrivit tidigare. Den handlar om Jubileumsutställningen  i Göteborg 1923.Jag var och hörde Marie berätta om boken innan jag började läsa den. Ja egentligen pratade Marie om utställningen och visade foton, hon berättade lite grand om de personerna som var där och hur hon fantiserat kring dem. Hon har även skapat fiktiva karaktärer, såsom en ung kvinlig skribent, en pojke som jobbade på Barnens paradis och en ung detekivkonstapel. 
I slutet av boken skriver Marie att det är en uppdiktad historia, delvis byggd på verkligheten, och där förklarar hon vad som är vad. Einstein  höll sin Nobelföreläsning på Jubileumsutställningen, men föreläsningen hölls en dag senare än planerat då han anlände en dag försent med förklaringen "Mellankommande hinder". Detta är helt sant, men vad som var de mellankommande hindren i boken är helt och hållet Maries fantasi. 
Den stora utställningen är lättläst och innehåller historia, spänning och även romantk. Det kan ju inte bli så mycket bättre :-)

5 kommentarer:

 1. Ja, man önskar att man var med då det begsv sig

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte väldigt mycket om den här boken, särskilt att det är spännande på ett lågmält sätt. Och jag tyckte om personbeskrivningarna, hur de olika karaktärerna utvecklades under berättelsens gång. En riktigt bra bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Marie Hermansson har lyckats med att förmedla tidsandan och "utställningskänslan" med med hjälp avhärliga karaktärer. Hon är en duktig författare.

   Radera
  2. Ledsen för den anonyma kommentaren, förstår inte varför det blev så. Det var hur som helst jag som kommenterade :)

   Radera