tisdag 1 oktober 2013

Nobels testamente


Nobels testamente (2006) är Liza Marklunds sjätte bok med Annika Bengtzson i huvudrollen. Den utspelar sig tidsmässigt direkt efter Den röda vargen
Ur baksidetexten:

"En mördare i aftonklänning tar sig in på Nobelfesten i Stockholms stadshus. På dansgolvet i Gyllene salen skjuter hon Nobelkommitténs ordförande rakt genom hjärtat. Annika Bengtzson dras ofrivilligt in i dramat - inte som journalist utan som vittne. Det vänder upp och ner på hela hennes tillvaro. Äktenskapet knakar och hennes anställning hotas."

Det finns alltid något slags budskap i Lizas böcker och här handlar det bland annat om forskning och etik. Läsningen blir väldigt omväxlande allt ifrån att följa i mördarens spår till Annikas och Thomas äktenskapliga problem,  problem med en granne,  och barnens problem på dagis. (Ibland kan jag tycka att detaljrikedomen här kan bli lite tråkig).  I några små kapitel får man också ta del av brev med avsändare Alfred Nobel. Liza bygger upp händelseförloppet på ett skickligt sätt och låter Annika vara på rätt plats vid rätt tillfälle kan man säga eller kanske fel plats o tillfälle beroende på hur man ser det. 
Det som slår mig när jag läser är att Liza  gjort en otrolig research om det hon skriver, och i slutet under författarens tack kan man  se vilka personer o organisationer hon varit i kontakt med för att få ihop sin historia. Det är en lång lista.
När jag läst klart så vill jag  börja läsa fortsättningen Livstid eftersom den tar vid med en gång efter Nobels testamente.


 

2 kommentarer:

  1. Har läst alla Marklunds böcker och fick nyss hem hennes nya som strax släpps. det är tydigen näst sista boken om Annika Bengtzon. Skall bli så kul att läsa!

    SvaraRadera
  2. Ja jag kommer nog att läsa de resterande böckerna i serien framöver också.

    SvaraRadera