lördag 21 september 2013

Busters öron

Busters Öron av Maria Ernestam (2006)


Om boken: 
"Eva har i alla år vårdat sina rosor, medveten om att relationer till blommor kan vara enklare än relationer till familjen ...
När hon på sin 56-årsdag får en dagbok börjar hon på nätterna skriva om en värld hon gjort allt för att glömma. Anekdoterna om livet på västkusten överskuggas snart av berättelserna om Evas barn- och ungdomstid. År med en vacker men självcentrerad och komplicerad mamma, vars beteende gör Evas uppväxt till ett helvete.
Redan vid sju års ålder fattar Eva ett beslut. Hon ska bli den som överlever. I kärleken till en brittisk officer kan hon ett tag tro på att försoning är möjlig. Men den slutgiltiga uppgörelsen med mamman är till sist oundviklig.
Nu, fyrtio år senare, riskerar allt att avslöjas på grund av en olycklig slump. Och de gamla såren, liksom rosenbuskarna, rivs upp på nytt."Busters öron är den första bok jag läst av Maria Ernestam, och det är en bok där handlingen kommer att finnas kvar i mitt minne,  för det  är en ovanlig historia som berättas i boken. Som tur är tänker jag,  har den ingen verklighetsbakgrund. Maria Ernestam har lagt upp handlingen på ett finurligt sätt en del listar jag ju ut men det finns en hel del oväntade vändningar som jag absolut inte hade väntat mig. Eftersom det växlar mellan nutid och dåtid så får man som läsare utportionerat händelserna allteftersom huvudpersonen Eva skriver i sin dagbok. Beskrivningen av mamma är väldigt svart, kan en mamma verkligen vara så egocentrerad  och hata sin dotter så mycket ? Ja det är ju inte verklighetsbaserat som sagt var, och i sagornas värld är ju inte det ovanligt med elaka mammor. (se utdrag ur wikipedia nedan)
Maria Ernestam har skrivit fler böcker och efter att läst denna kommer jag helt klart läsa mer av henne. 

Om författaren på Wikipedia :
Maria Ernestams böcker har karaktäriserats som dramatiska relationsromaner fulla av oväntade vändningar kryddade med drastisk humor. De är moderna sagor om det osannolika som kan hända i verkliga livet. Böckerna har sålts till elva länder och haft topplisteplaceringar i Tyskland och Taiwan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar