måndag 9 september 2013

Saltad nota
Saltad Nota  om matfusket -från gatukök till Gourmetkrog av Mats Eric Nilsson (2013)

Mats-Eric har blivit mycket uppmärksammad för sina tidigare böcker om livsmedelsindustrin. Sammanlagt har dessa sålt i 400 000 ex och de har utkommit i flera länder. Han har fått flera utmärkelser och priser bl a Nationalencyklopedins kunskapspris.
Jag har läst alla de tidigare böckerna och var snabb med att köpa även Saltad Nota.
Boken är indelad i tre delar. Först en del där han skriver om sin granskning av vad som serveras på olika matställen, vilka genvägar som kockarna kan ta och hur det fuskas med en hel del ingredienser. Här blir det även en historisk tillbakablick. Ett kapitel handlar exempelvis om restaurangvagnen på tågen och ett kapitel om maten på flyget.
Sedan är det några sidor om de ljuspunkter som trots allt finns. Här står bl a  gatuköket Lasse på Hedeni Göteborg med och Södersjukhuset i Stockholm tas upp som ett positivt exempel, då de strävar efter att bli bäst i landet på patientmat. Sist kommer en  Menyguide där man kan läsa det verkliga innehållet i flera matställens menyer. För det mesta  blir det långa rader med e-nummer.
Själv blev jag inte så jätteförvånad av det som framkommer i boken, men det är ändå mycket intressant läsning om man har det minsta intresse av att veta vad man stoppar i sig. Mats-Erics böcker får stort genomslag och han har redan suttit i många tv-soffor och jag hoppas verkligen att debatten kommer att leda till att man kan gå ut och äta och få en mycket bättre varudeklaration på vad det är man beställer in än vad fallet är idag. Frankrike är här ett föregångsland och det skulle ju inte vara fel om detta kunde bli en fråga för EU som reglerar så mycket annat kring mat.
Läs även  mina blogginlägg om Äkta vara och Smakernas återkomst

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar