Mitt liv med Prins Bertil - Prinsessan Lilian berättar för Omar Mangnergård och Elisabeth Tarras Wahlberg (2000) Prinsessan Lilian var för mig en rätt så anonym medlem av vårt Svenska Kungahus. Varför jag känt det så vet jag inte, men hon fick ju stå tillbaka och i stort sett hålla sig gömd fram till Kungen gav Bertil tillstånd att få gifta sig med henne, detta skedde 1976. Först då de hade varit sammanboende i 33 år fick de alltså gifta sig. Wikipedia ger en tydlig förklaring till varför det förhöll sig så. Det som kan förvåna mig är att Bertil lyckades hålla journalisterna ifrån sig genom att göra upp ett slags avtal med dem. Det skulle inte fungerat idag, men det gjorde det då. Bertil och Lilian fick sedan 20 år till tillsammans innan Prins Bertil gick bort 1997. En hel del av de som stod i boken fick man ju läsa om i samband med Lilians bortgång i mars i år. Det gick snabbt att läsa igenom boken, där Lilian berättar om sitt liv, och jag kan inte låta bli att dra på munnen under läsningens gång, då detta var en kvinna med stor humor och slagfärdighet. Boken innehåller också en hel del bilder.
Lars Pettersson har skrivit en thriller som utspelas i Samemiljö. Kautokeino en blodig kniv. (2012) Den blev utsedd till årets bästa debut 2012 av Svenska deckarakademin. Mitt intresse för den samiska kulturen har alltid varit stort,så det var rätt självklart att jag blev lockad till att läsa den. Ur baksidetexten: "Kautokeino, en blodig kniv är en spännande
thriller om motsättningarna mellan tradition och modernitet och om moral
i ett minoritetssamhälle. Vilka rättsbegrepp ska råda på Finnmarksvidda
med omnejd?" Ovanstående beskriver denna bok mycket väl.
Huvudpersonen Anna Magnusson är juristutbildad, född och uppvuxen i Stockholm. Hennes numera döda mamma kom från samesläkt. Nu har Anna blivit ombedd att åka till Finska orten Kautokeino , för att hjälpa släkten eftersom hennes kusin Nils-Mattis blivit anmäld för våldtäkt. När Anna läser in sig på fallet börjar hon att tveka om var hon står i skuldfrågan. Det blir ett drama på liv och död. Jag tror inte jag läst en bok som beskrivit samernas livsvillkor så tydligt. Här har författaren Lars Pettersson säkert både insyn i och insikt om just detta, och det är dessa frågor han vill förmedla. Handlingen utspelas när det är som kallast och mörkast och att sitta mitt i sommaren och läsa om mycket snö och stark kyla kändes nästan lite konstigt. Boken tar som sagt upp problematiken med en liten kultur och synen på staten och rättsväsendet. Just därför ser jag
den som läsvärd, men den är väldigt detaljrik och jag undrar om den
verkligen blivit korrekturläst ? Uppenbara fel fick mig att haja till.
Det sätter tyvärr ner helhetsupplevelsen av läsningen. Manuset
var först tänkt att användas som filmmanus och kanske är det just
därför som det blir på detta sätt. Kanske det blir en filmatisering
framöver.
Hörde idag ett intressant program i P1, Fasad. Ämnet kändes lite udda då det tog upp sambandet mellan Mårbackas arkitektur och Selma Lagerlöfs förmodade sexuella läggning.
Så här beskrivs programmet:
"När Selma Lagerlöf kommer ut som lesbisk 50 år efter sin död, när
hennes efterlämnade brev får öppnas vid kungliga biblioteket i Stockholm
1990 så uppdagas ett rikt kärleksliv. Ett kärleksliv där Selma Lagerlöf
skriver kors och tvärs över breven till sina två stora kärlekar,
författaren Sophie Elkan och lärarinnan Valborg Olander. Det är alltid Selma Lagerlöf som är i centrum. Selma på sin herrgård
Mårbacka. Herrgården spelar i själva verket en huvudroll i dramat. "
Programledare är Katarina Bonnevier
Jag var själv tillsammans med läsgruppen Göteborg Läser och hörde föredrag av Marie Hjalmarsson Engelke. Marie läser brevväxlingen mellan Selma Lagerlöf och Sophie Elkan med forskningsanslag. En av frågorna var om det verkligen var ett kärleksförhållande mellan Selma och Sophie. Sophie hade ju tragiskt nog som mycket ung blivit änka när hon förlorat både man och dotter. Hon hade senare också ett förhållande med en man som var gift och bodde i Belgien. Detta förhållande diskuterades i brevväxlingen med Selma. Självklart stod kvinnorna varandra väldigt nära, men var det ett kärleksförhållande?
Läshäroch här de två delarna som Linda, enligt O, har skrivit efter att haft ett möte med Marie Hjalmarsson Engelke.
Skum Kanin med ananassmak - Särskrivningar och andra språkgrodor. av Stellan Löfving & David Stark Författarna driver sajten skyltat.se Ur baksidetexten:
"Den här boken är fylld till brädden av
roliga särskrivningar och andra galna språkgrodor, hämtade direkt ur
verkligheten. Felaktigheterna smyger sig nämligen in överallt: i
tidningar, reklam, butiksskyltar, menyer, till och med i trafiken."
Vad du än har för inställning till fenomenet särskrivning så rekommenderar jag denna lilla bok. Den är behändig att ta med ut i solstolen och det är många bilder. Jag skrattade gott. Nu tillhör jag ju visserligen dem som irriterar mig på särskrivning :-)
Natten innan de hängde Ruth Ellis - och andra berättelser ut mitt liv. (2006) Margareta Strömstedt (f 1931) skriver här om olika händelser i sitt liv. Det är väldigt självutlämnande, häpnar lite över det modet hon har att öppna sig så. Boken är lättläst och varje kapitel handlar om en avslutande händelse. Margareta skriver med ett djup men det är också humoristiskt. Jag hade inte uppmärksammat att detta var en avslutande del i hennes självbiografiska triologi. De andra två är Julstädningen och döden (1984) och Församlingen under jorden (1990). Kommer helt säkert att läsa dem också, de finns som ensamlingsvolym. I höst kommer Margareta också ut med en ny bok, Jag skulle så gärna vilja förföra dig : men jag orkar inte.
Så här berättar Margareta själv om sin triologi: "De stora memoarerna ligger ständigt på
salongsborden. De skarpa och skapande tankarna. De heroiska besluten. De
omvälvande politiska skeendena. Allt det Intressanta, Viktiga,
Betydelsefulla. Mina berättelser växer ur något annat. De växer
ur de händelser och impulser ibland tvivelaktiga impulser ? jag i
ögonblicket tagit på allvar, med konsekvenser jag inte kunnat förutse." På vägen från missionshuset i Småland, över
stenrösen och genom skogen ut i världen, har jag oupphörligt letat
efter ett kvinnoliv med kärlek, närvaro och frihet och plötsligt, efter
många år, upptäckt den människa som hela tiden funnits vid min sida. Förvånade och skakade av livet och döden fick vi äntligen syn på varandra."