onsdag 21 mars 2012

Gustavs Grabb

Jag har nu läst Leif GW Perssons Sjävbiografiska bok Gustavs grabb. Jag gillar att läsa biografier och denna har ju blivit mycket omtalad, så det är klart jag ville läsa den. Eftersom det var lång kö för att få låna den på biblioteket köpte jag den på bokrean. 
Det är en mycket självutlämnande bok,  där Leif berättar om sin klassresa från arbetargrabb till en känd och duktig professor och författare. Boken  är bitvis riktigt roligt skriven och Leif analyserar kan man säga, varför han tänkt och levt som han gjort. Men i Leifs liv har också funnits en hel del tragik, bl a tog han tidigt avstånd från sin mamma. Däremot hyllar han sin pappa som var grovarbetare och som skadades i samband med byggandet av Stockholms tunnelbana på 50-talet. 
I boken berättar Leif även om sin roll i den s k Geijeraffären på 70-talet. Det hade kunnat sluta mycket illa då han var väldigt nära att ta sitt eget liv. Genom att skriva romanen Grisfesten tog  han revansch.
Sammantaget tyckte jag boken var bra, men något rörig i kronologin, och språkmässigt  kändes det knappast som den var korrekturläst..
Betyget jag sätter blir 4  trots allt, kanske just för att den är så självutlämnande så man verkligen blir berörd.


Betyg 4 


Om du vill höra en längre intervju som sänts i tv 4 med Leif om denna bok kan du göra det här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar