onsdag 15 mars 2023

Järtecken

 

Järtecken (2019) av Christoffer Carlsson är första delen i en serie som kallas Hallandssviten. Det är en rätt lång historia, en spänningsroman med en del sidor att läsa, och jag gillade den. Det märks tydligt att Christoffer är Kriminolog, eller som det står på Wikipedia Filosofie doktor i Kriminologi. Jag ser också på Wikipedia att han har växt upp vid Toftasjön nära Marbäck utanför Halmstad, och det är där som handlingen utspelar sig. Som läsare får man förklarat för sig olika sätt som polisen arbetar på och en del termer och förkortningar som man använder sig av, just detta tycker jag gav berättelsen ett stort plus. Han har fått en hel del priser och utmärkelser för sina tidigare böcker. Jag har däremot inte läst något av honom tidigare, har däremot sett honom någon gång då han fått uttala sig i TV om någon händelse. Han efterträdde Leif GW i veckans brott står det på min hjälpreda Wikipedia men det måste jag ha missat.
Förlagets text:
"En novembernatt 1994 begås ett mord i utkanten av den halländska byn Marbäck. Den skyldige identifieras snart. Han döms och allt ställs till rätta. Men brottet skapar ringar på vattnet. Genom tiden gör det små och stora avtryck i människors liv. Frågetecken uppstår: Vad var det egentligen som hände däruppe i Marbäcksskogen?
Och så är det Isak, pojken med järtecknet i sig, som fruktar att han en dag ska göra något förfärligt."

Själva berättelsen är lite annorlunda uppbyggd än de flesta andra deckare, eftersom den skyldige identifieras snabbt och jag undrar vad kommer att hända i resten av boken? Handlingen utspelar sig över en del år. Förutom Isak som man får följa en hel del från skolpojke till att han är vuxen och gift, så får man även följa en polis med namnet Vidar som var med och utredde mordet (mordbranden) och som är bosatt i Marbäck. Han börjar senare tveka om det är rätt person som dömts. 
Nu finns det två böcker till i serien att ta tag i det kan dröja men jag tror att jag kommer att läsa dem, näst på tur står Brinn mig en sol och den tredje delen med titeln Levande och döda släpps ungefär om en månad. 


2 kommentarer: