måndag 7 november 2022

Flickan i brevet

 

Flickan i brevet (2018) av Emily Gunnis är en rätt otäck bok och det står i förlagets text: "det är en gripande roman med historiska inslag som dessutom är sanna".  Boken skildrar den Katolska kyrkans så kallade Magdalenatvätterier. de flesta av dessa låg på Irland men även i (övriga) Storbritannien förekom det.

1956
Lämnas Ivy bort till St Margarets eftersom hon är gravid. Det är ett hem för ogifta mödrar. När barnet väl fötts adopteras det bort mot Ivy´s vilja. Ivy kommer heller aldrig lämna St Margrets. 
                         
                    Nutid
Samanta Harper är journalist och snubblar över ett gammalt brev från en flicka som satt instängd på St Margrets, fastnar hon för det som står i brevet, men hon måste vara snabb med sitt reportage för St Margrets med alla sina hemligheter ska rivas inom några dagar.                   

Det var ingen lättläst bok, jag hade lite svårt för handlingen som jag tyckte växlade lite för mycket, men på slutet klarnar historien. Det är en obehaglig läsning på många sätt och att det har gått till på ett liknande sätt rätt långt fram i vår tid (60-tal) känns overkligt. Emely Gunnis har lagt ner mycket arbete och forskning  s k research för att kunna fått till denna historia, tycker hon gjort handlingen lite komplicerad, men det kanske ändå var det bästa sättet att få till det ändå. I slutet av boken finns källhänvisningar, några sidor med "författaren har ordet" där hon beskriver sitt tillvägagångssätt och hur hon tänkt samt som brukligt är en lång lista med personer hon tackar. 
                       

3 kommentarer: