lördag 29 maj 2021

Vem har sagt något om kärlek?

Vem har sagt något om kärlek -Att bryta sig fri från hedersförtryck (2021) av Elaf Ali blev mycket uppmärksammad då den kom. Elaf Ali var med i flertalet radio- och tv-program och poddar. Elaf  skriver sin berättelse om hur hon som äldsta dottern i sin familj blev utsatt för hederskulturens hårda regler av sina föräldrar och samtidigt väldigt utsatt för mobbing i skolan.
Elaf är stark och relativt tuff och biter ihop en hel del för att klara sig. Det var hemskt att läsa om hur allt förändrade sig för henne den dagen hennes föräldrar fick reda på att hon fått sin mens, hon hade inte ens fyllt 11 år, men blir då förbjuden att leka med pojkar eller gå hem till klasskamrater där det fanns män och pojkar i huset. Allt blev helt annorlunda för henne från den dagen. 
När Elaf haft sexulundervisning i skolan och berättar för sin mamma vad läraren sagt blir mamman oerhört upprörd och säger att läraren ljuger.
Det är en hel del tankar när jag läser och tänker mig in i Elafs situation, så förfärligt jobbigt och hur annorlunda hon måste känt sig i jämförelse med sina svenska skolkamrater.
Som läsare får man följa Elaf en bit upp i vuxen ålder och det dröjer innan hon är helt "fri", särskilt från moderns försök att hitta någon som Elaf ska gifta sig med.
i boken blandas Elafs berättelse med fakta om Hedersnormen, och intervjuer med hennes pappa och mamma. Även exempel ur barnkonventionen och en del av de mänskliga rättigheterna finns att läsa. Allt tillsammans gör detta till en mycket bra bok som borde läsas av många, vilket jag hoppas på att den kommer att göra. Jag har läst mycket om hederskultur innan, både som fakta och i biografisk romanform men Elafs berättelse gav mig ändå ahaupplevelser. Just att man också får dessa faktasidor gör mycket till helhetsbilden.
 
Elafs ord i baksidetexten:
"Det starkaste man kan trotsa är sitt eget blod, och genom att jag offentliggör den här historien drar jag stor skam över min familj. Men det är hög tid att kapa banden med det uråldriga tankesätt som jag växt upp med. Hedersnormer är inget annat än ett gift som långsamt suger livslusten ur en."

Sällan att någons berättelse får mig så berörd så läs den och rekommendera den till andra. Boken vänder sig mycket till ungdomar som själva växer upp med hedersnormer och på detta sätt inte behöver känna sig lika ensam och samtidigt få en förståelse vad de utsätts för och kanske lättare våga söka hjälp. 
Ett exempel är Organisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime, som har en stödjour som är öppen varje dag i veckan dygnet runt, där kan de som ringer få stöttning och hjälp. 

2 kommentarer:

  1. låter som en intressant bok, viktig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Hannele den är viktig och jag tror och hoppas att den kommer att påverka samhällsdebatten

      Radera